Pija e ngrohtë që ‘djeg’ yndyrën e rrezikshme

  • E.K /
  • 11 October 2021 - 12:09
Pija e ngrohtë që ‘djeg’ yndyrën e rrezikshme

Trupi i njeriut mund të ruajë një sasi të habitshme yndyre, por jo e gjithë ajo është gjithmonë e dukshme me sy të lirë.

Yndyra e barkut ngjitet në organe, duke e bërë atë një faktor rreziku për sëmundjet kardiovaskulare dhe diabetin. Dieta ofron kundërmasën më të mirë kundër yndyrës, me një pije në veçanti që premton.

Provat në rritje sugjerojnë se çaji kinez zvogëlon ndjeshëm yndyrën e barkut.

Në një studim të rastit, studiuesit i caktuan një pije ditore që përmbante 609.3mg katekin – lëndë ushqyese kryesore në çajin kinez – pjesëmarrësve gjatë një periudhe 12 javore. Studiuesit matën zonën e yndyrës abdominale, peshën trupore dhe përbërjen në javën e parë, javën e tetë dhe javën e 12 të studimit.

Gjetjet zbuluan se pijet e dendura me katekinë ulën ndjeshëm zonën mesatare të yndyrës së barkut, si dhe yndyrën e trupit.

Studiuesit arritën në përfundimin: “Konsumimi i pijes së çajit të gjelbër të pasuruar me katekinë për 12 javë shkaktoi humbje të yndyrës së barkut te të rriturit kinez me një përqindje të lartë të yndyrës viscerale të barkut”.

Këto gjetje u bënë jehonë në një studim të ngjashëm që tregoi se pirja e 300 mililitrave çaj kinez katër herë në ditë mund të ndihmojë njerëzit të humbin një kilogram yndyrë në gjashtë javë. Studiuesit sugjeruan që çaji e bëri këtë duke përmirësuar metabolizmin e yndyrës në trup.

Në fakt, është treguar se çaji kinez mund të rrisë normat metabolike me 2.9 për qind në krahasim me ujin. Kjo barazohet me djegien e përafërsisht 281 kalorive në ditë, mesatarisht. 

(Kosova Sot Online)