Një studim i ri hedh poshtë studimin e mëparshëm: Një gotë verë është e shëndetshme

  • E.K /
  • 13 tetor 2021 - 11:44
Një studim i ri hedh poshtë studimin e mëparshëm: Një gotë verë është e shëndetshme

Nuk ka nevojë të ndiheni fajtorë për një gotë verë të rastit me drekë ose darkë, thanë ekspertët, pasi zbuluan mangësitë në një studim domethënës që tregoi se edhe një sasi e vogël e alkoolit është e dëmshme.

Një letër e botuar në The Lancet në 2019 ngriti shumë pluhur kur ai njoftoi se edhe sasitë e vogla të alkoolit rrisin presionin e gjakut dhe shanset për goditje në tru.

Studimi, i bazuar në 500,000 njerëz, përdori teknika analitike të bazuara në gjenetikë për të hedhur poshtë pretendimet e mëparshme se një ose dy pije në ditë në të vërtetë mund të kenë një rol mbrojtës.

Një raport i kohëve të fundit nga shkencëtarët nga Universiteti i Londrës dhe Shkolla e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër (LSHTM) pohon se analiza e Lancet ishte e gabuar.

"Nuk është e lehtë të përcaktohet një sasi e sigurt e alkoolit, por nuk është e vërtetë të thuhet se një gotë verë është e dëmshme," i tha Times Nicholas Wald, një ekspert në epidemiologji dhe mjekësi parandaluese në UCL .

"Duke pasur parasysh njohuritë e mëparshme, një gotë verë ose birrë e rastit do të ishte e pranueshme. Unë nuk mendoj se është e drejtë vetëm nëse marrja e alkoolit është zero ".

Një studim i shkencëtarëve nga Oksfordi ndoqi gjysmë milioni njerëz në Kinë nga 2008 deri në 2017. 

Ata krahasuan grupin që ishte alergjik ndaj alkoolit dhe nuk e pinin atë, me grupin në të cilin pinin sasi të ndryshme të pijeve.

Analiza tregoi se dy të tretat e pjesëmarrësve që mund të pinin, kishin një rrezik më të lartë të presionit të lartë të gjakut dhe goditjes në tru.

Një studim i ri i botuar në International Journal of Epidemiology ka zbuluar një mangësi në teknikat e analizës të përdorura nga studiuesit në Universitetin e Oksfordit.

Hulumtimet më domethënëse mbi efektet e alkoolit në goditje dhe presionin e gjakut tregojnë lidhjen midis alkoolit dhe rrezikut të goditjes me një kurbë të formës "J".

Hulumtuesit e UCL dhe LSHTM morën një popullsi hipotetike që ata e dinin se një analizë e saktë statistikore duhet të tregonte këtë kurbë në formë J.

Kur ata kryen analizën statistikore të përdorur në studimin Lancet, ajo nuk kishte formën e saktë të shkronjës "J". Prandaj, studiuesit besojnë se ka një mangësi në metodologjinë e punës së mëparshme.

Profesori Chris Frost, një statistikues mjekësor në LSHTM dhe një nga bashkëautorët e studimit, tha se studimi tregoi se "pak alkool është i pranueshëm, dhe sasi më të mëdha janë të dëmshme".

Ai gjithashtu vuri në dukje se ky studim nuk duhet të inkurajojë njerëzit të konsumojnë alkool, por se duhet të nxjerrë në pah mangësitë në analizën e studimit të Lancet.

(Kosova Sot Online)