Zemërimi dhe ushtrimet ekstreme rrisin rrezikun për goditje në tru

  • E.K /
  • 10 December 2021 - 10:08
Zemërimi dhe ushtrimet ekstreme rrisin rrezikun për goditje në tru

Në një studim të publikuar së fundmi në Gazetën Evropiane të Zemrës të Shoqatës Evropiane të Kardiologjisë, një ekip studiuesish ndërkombëtarë studiuan më shumë se 13.000 pacientë në 32 vende që pësuan një goditje në tru, si pjesë e një studimi të quajtur “Interstroke”.

Duke përdorur “qasjen e eliminimit të rastit”, ekipi u përpoq të përcaktojë nëse shkaktari brenda një ore nga fillimi i simptomave ishte i lidhur me një goditje akute, në krahasim me të njëjtën periudhë një ditë më parë, shkruan Fox News.

Analiza e nxitjes

Parandalimi i goditjes në tru është prioritet për mjekët dhe pavarësisht progresit, është ende e vështirë të parashikohet se kur do të ndodhë një goditje. Shumë studime janë fokusuar në rreziqet afatmesme deri në afatgjata, si hipertensioni, obeziteti ose pirja e duhanit.

“Studimi ynë synoi të shikonte rreziqet akute që mund të veprojnë si shkaktarë”, tha në një deklaratë studiuesi dhe profesori kryesor Andrew Smith nga Universiteti Kombëtar i Galway në Irlandë.

Studimi analizoi modelet në pacientët që vuanin nga goditje ishemike dhe hemorragji intracerebrale më pak të shpeshta.

Një në njëmbëdhjetë të mbijetuar kishte përjetuar një episod zemërimi ose mërzitje brenda një ore më parë, dhe një studim global nga Interstroke zbuloi se një në 20 pacientë ishte nën një përpjekje të rëndë fizike.

Zemërimi, shqetësimi emocional dhe sforcimi i rëndë fizik

Të dhënat e mbledhura tregojnë se zemërimi ose shqetësimi emocional shoqërohet me rreth 30 për qind rritje të rrezikut të goditjes në tru brenda një ore pas episodit.

Përpjekjet e rënda fizike, të tilla si ushtrimet ekstreme, mund të shoqërohen me një rritje prej rreth 60 për qind të rrezikut të hemorragjisë intracerebrale, një formë e rrallë e goditjes në tru që shkakton gjakderdhje në tru.

(Kosova Sot Online)