Për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve të zemrës, ja sa shpesh duhet të lani dhëmbët

  • E.K /
  • 05 January 2022 - 11:40
Për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve të zemrës, ja sa shpesh duhet të lani dhëmbët

Sipas një studimi të fundit, larja e shpeshtë me furçë lidhet me një rrezik më të ulët të fibrilacionit atrial dhe dështimit të zemrës.

Larja e shpeshtë e furçës shoqërohet me një rrezik më të ulët të fibrilacionit atrial dhe dështimit të zemrës, sipas një studimi të botuar në Gazetën Evropiane të Kardiologjisë Parandaluese, revista e Shoqatës Evropiane të Kardiologjisë (ESC).

Hulumtimet e mëparshme sugjerojnë se higjiena e dobët orale shoqërohet me më shumë baktere në gjak, duke shkaktuar inflamacion në trup. Inflamacioni rrit rrezikun e fibrilacionit atrial (rrahjet e parregullta të zemrës) dhe dështimin e zemrës (aftësia e dëmtuar e zemrës për të pompuar gjakun ose për t’u çlodhur dhe për t’u mbushur me gjak). Ky studim shqyrtoi lidhjen midis higjienës orale dhe shfaqjes së këtyre dy gjendjeve.
Studimi u krye në 161.286 pjesëmarrës të Sistemit Kombëtar Korean të Sigurimeve Shëndetësore midis moshës 40 dhe 79-vjeç, pa histori të dështimit të zemrës. Pjesëmarrësit iu nënshtruan një ekzaminimi rutinë mjekësor midis 2003 dhe 2004. U mblodhën informacione për gjatësinë, peshën, testet laboratorike, sëmundjet, mënyrën e jetesës, shëndetin oral dhe higjienën orale. Gjatë një periudhe ndjekjeje prej 10.5 vjetësh, 4911 (3%) pjesëmarrës zhvilluan fibrilacion atrial dhe 7971 (4.9%) zhvilluan dështim të zemrës.

Larja e dhëmbëve tre ose më shumë herë në ditë shoqërohet me një rrezik 10% më të ulët të fibrilacionit atrial dhe një rrezik 12% më të ulët të dështimit të zemrës gjatë një ndjekjeje 10.5-vjeçare.

Gjetjet ishin të pavarura nga një sërë faktorësh duke përfshirë moshën, gjininë, statusin socio-ekonomik, stërvitjen e rregullt, konsumimin e alkoolit, indeksin e masës trupore dhe sëmundjet shoqëruese si hipertensioni.

Edhe pse studimi nuk ka hetuar mekanizmat, një mundësi është që larja e shpeshtë redukton bakteret që jetojnë në xhepin midis dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve, duke parandaluar kështu zhvendosjen në qarkullimin e gjakut.

Autori kryesor i hulumtimit, Tae-Jin Song nga Universiteti Ewha Womans, Seul, Kore Jugore, vuri në dukje se analiza është e kufizuar në një vend dhe se si një studim vëzhgues nuk provon shkakësinë. Por ai shtoi: “Ne kemi studiuar një grup të madh për një periudhë të gjatë kohore, gjë që i jep forcë gjetjeve tona.”
Ai gjithashtu vuri në dukje se është sigurisht shumë herët për të rekomanduar larjen e dhëmbëve për të parandaluar fibrilacionin atrial dhe dështimin kongjestiv të zemrës. Megjithatë, roli i inflamacionit në zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare po bëhet gjithnjë e më i dukshëm dhe nevojiten kërkime të mëtejshme për të përcaktuar strategjitë e rëndësishme për shëndetin e përgjithshëm publik.

(Kosova Sot Online)