“Sheshon” sëmundjet më të rënda, ja pse rrushi i thatë nuk duhet t’i mungojë dietës tuaj

  • E.K /
  • 24 janar 2022 - 12:20
“Sheshon” sëmundjet më të rënda, ja pse rrushi i thatë nuk duhet t’i mungojë dietës tuaj

Rrushi, si të gjitha frutat e thata, është element shumë i mirë për të fituar peshë në një mënyrë të shëndetshme, pasi ato është plot me fruktoza dhe glukozë. Po ashtu, rrushi i thatë është i pasur me vitamina, aminoacide dhe minerale, si selen dhe fosfor, të cilat lehtësojnë thithjen e ushqyesve dhe proteinave të tjera në trup.

PARANDALIMI I KANCERIT

Antioksidantët e pranishëm në rrush pastrojnë radikalet e lira që lundrojnë në trup. Radikalet e lira janë një nga faktorët primarë, themelorë, që çojnë në rritjen spontane të qelizave të kancerit, si dhe substancën që mund të nxisë metastazën. Prandaj, duke përfshirë rrushin në dietën tuaj dhe duke rritur nivelin e këtyre antioksidantëve të fuqishëm në sistemin tuaj, ju mund ta parandaloni kancerin ose ta ngadalësoni përparimin e tij nëse e keni zhvilluar tashmë atë.

ULJA E HIPERTENSIONIT

Për shumë vite, disa njerëz kanë besuar se rrushi i thatë ka fuqinë për të ulur presionin e gjakut dhe për të mbrojtur shëndetin e zemrës, por vetëm kohët e fundit, ekspertët filluan studime intensive për këto pretendime. Gjetjet, megjithëse ende jo absolutisht përfundimtare, për mënyrën se si rrushi i thatë zvogëlon presionin e gjakut, treguan një lidhje pozitive mes hipertensionit të reduktuar dhe konsumit të rrushit. Shumë prej ushqyesve të paketuar në rrush të thatë janë të dobishme, por ekspertët besojnë se është niveli i lartë i kaliumit që ndihmon.

(Kosova Sot Online)