6 këshilla për një gjumë sa më të mirë

  • G.G /
  • 26 February 2022 - 10:08
6 këshilla për një gjumë sa më të mirë

Mendoni për të gjithë faktorët që mund të ndërhyjnë për të mos pasur një gjumë sa më të mirë. Që nga stresi i punës dhe përgjegjësitë familjare deri te sfidat e papritura, të tilla si sëmundjet. Nuk është çudi që gjumi cilësor ndonjëherë është i pakapshëm.

Ndërsa mund të mos jeni në gjendje të kontrolloni faktorët që ndërhyjnë në gjumin tuaj, ju mund të adoptoni zakone që inkurajojnë gjumë më të mirë. Filloni me këto këshilla të thjeshta.

1.Qëndroni me një orar gjumi

Lini mënjanë jo më shumë se tetë orë për gjumë. Sasia e rekomanduar e gjumit për një të rritur të shëndetshëm është të paktën shtatë orë. Shumica e njerëzve nuk kanë nevojë për më shumë se tetë orë në shtrat për të arritur këtë qëllim.

2.Kushtojini vëmendje asaj që hani dhe pini

Mos shkoni në shtrat të uritur ose të ngopur. Në veçanti, shmangni vaktet e rënda ose të mëdha brenda disa orëve pas gjumit. Sikleti juaj mund t’ju mbajë zgjuar.

3.Krijoni një mjedis çlodhës

Krijoni një dhomë që është ideale për të fjetur. Shpesh, kjo do të thotë e ftohtë, e errët dhe e qetë. Ekspozimi ndaj dritës mund ta bëjë më të vështirë të biesh në gjumë. Merrni tapa veshësh, një ventilator ose pajisje të tjera për të krijuar një mjedis që i përshtatet nevojave tuaja.

4. Kufizoni dremitjet gjatë ditës

Gjumi i gjatë i ditës mund të ndërhyjë në gjumin e natës. Nëse zgjidhni të flini gjumë, kufizoni veten deri në 30 minuta dhe mos e bëni këtë vonë gjatë ditës.

5. Përfshini aktivitetin fizik në rutinën tuaj të përditshme

Aktiviteti i rregullt fizik mund të nxisë gjumë më të mirë. Sidoqoftë, shmangni të qenit aktiv shumë afër kohës së gjumit.

6. Menaxhoni shqetësimet

Mundohuni të zgjidhni shqetësimet  tuaja para gjumit. Shënoni atë që keni në mendje dhe më pas lëreni mënjanë për nesër.

(Kosova Sot Online)