Keni dhimbje muskujsh? Kjo është vitamina që ju nevojitet

  • G.G /
  • 26 March 2022 - 10:18
Keni dhimbje muskujsh? Kjo është vitamina që ju nevojitet

Dhimbja e muskujve që shfaqet pas stërvitjes është mjaft normale në shumicën e njerëzve. Kjo lloj dhimbje muskulore zakonisht largohet vetvetiu pas disa ditësh. Por nëse zbuloni se jeni gjithmonë në dhimbje pa u ushtruar ose pa u marrë me aktivitete të forta dhe keni përjashtuar faktorët dhe kushtet shëndetësore të rastësishme të renditura më sipër, mund t’ju mungojë një vitaminë shumë e nevojshme.

Vitamina D dhe shëndeti i muskujve

Mungesa e vitaminës D është lidhur me dobësinë dhe dhimbjet e muskujve. Vitamina D është një lëndë ushqyese që luan një rol kyç në përthithjen e kalciumit, imunitetin dhe aktivitetin e qelizave të trurit. Dhe ndërsa njihet më mirë për përfitimet e saj në shëndetin e kockave, vitamina D është treguar se ndikon edhe në shëndetin e muskujve. Në fakt, sipas hulumtimit të publikuar në “The Journal of Neuroscience”, dhimbja e muskujve skeletik prek pothuajse gjysmën e të rriturve, shumica e të cilëve kanë mungesë të vitaminës D. Pra, për ata me dhimbje kronike, vitamina D mund të jetë e dobishme.

Nëse dyshoni se mund të keni mungesë të vitaminës D, bisedoni me mjekun tuaj. Një mjek mund të kryejë një test gjaku për të ndihmuar në përcaktimin nëse keni nevojë të merrni një suplement.

Por kini kujdes që të mos tejkaloni dozat e rekomanduara të vitaminës D, pasi marrja e tepërt e plotësimit mund të shkaktojë akumulim të kalciumit në gjak dhe të çojë në nauze, të vjella dhe në raste më të rënda, probleme me veshkat.

(Kosova Sot Online)