Gjumi pa jastëk: Përfitimet dhe efektet në shtyllën kurrizore

  • G.G /
  • 01 April 2022 - 10:45
Gjumi pa jastëk: Përfitimet dhe efektet në shtyllën kurrizore

Në varësi të mënyrës se si flini, mund të ndiheni më mirë nëse flini në një sipërfaqe të sheshtë.

A mund të ndihmojë gjumi pa jastëk?

Jastëkët janë krijuar për të mbajtur shtyllën kurrizore në një pozicion neutral. Ata përafrojnë qafën me pjesën tjetër të trupit, gjë që mbështet qëndrimin e mirë.

Si i tillë, hulumtimet janë fokusuar vetëm në llojin më të mirë të jastëkut për qëndrim. Shkencëtarët nuk kanë studiuar sesi gjumi pa jastëk ndikon në mënyrë specifike në shtyllën kurrizore. Por ata që flenë stomakun mund të përfitojnë nga heqja e jastëkut.

Sipas Qendrës Mjekësore të Universitetit të Rochester, gjumi në bark e vendos shtyllën kurrizore në një pozicion të panatyrshëm. Kjo për shkak se pjesa më e madhe e peshës suaj është në mes të trupit tuaj. Ai shton stresin në shpinë dhe qafën tuaj, duke e bërë të vështirë për shtyllën kurrizore të ruajë kurbën e saj natyrale.

Gjumi pa jastëk mund ta mbajë kokën të sheshtë. Kjo mund të zvogëlojë njëfarë stresi në qafën tuaj dhe të nxisë shtrirje më të mirë.

Por kjo nuk vlen për pozicionet e tjera të gjumit. Nëse flini në shpinë ose anash, gjumi pa jastëk mund të bëjë më shumë dëm sesa dobi. Është më mirë të përdorni një jastëk për të mbajtur shtyllën kurrizore neutrale. Nëse jeni një person që fle gjumë në stomak, gjumi pa jastëk gjithashtu mund të zvogëlojë dhimbjen e qafës.

(Kosova Sot Online)