5 ndryshime që mund ta bëjnë jetën më të lehtë për njerëzit me psoriazë

  • E.K /
  • 06 April 2022 - 08:42
5 ndryshime që mund ta bëjnë jetën më të lehtë për njerëzit me psoriazë

Psoriaza është një sëmundje kronike inflamatore e lëkurës e karakterizuar nga shfaqja e pllakave të kuqërremta të kufizuara të mprehta të mbuluara me luspa të bardha argjendi.

Përveç lëkurës, sëmundja prek rregullisht lëkurën e kokës dhe thonjtë, dhe në disa pacientë edhe kyçet në formën e artritit psoriatik, i cili mund të krijojë paaftësi të përhershme.

Është një sëmundje kronike dhe jo e transmetueshme e lëkurës që mund të kontrollohet me ilaçe, është shumë e zakonshme dhe shfaqet te njerëzit, sistemi imunitar i të cilëve merr sinjale të gabuara që bëjnë që qelizat e lëkurës të rigjenerohen shumë shpejt. Psoriaza është një sëmundje e rëndë inflamatore sistemike që përveçse prek të gjithë sipërfaqen e lëkurës, prek edhe të gjithë trupin.

Në formën e saj më të rëndë, mund të çojë në sëmundje metabolike që dëmtojnë shumë organe dhe shkurtojnë jetën e pacientëve. Edhe pse kjo sëmundje nuk është ngjitëse, për shkak të injorancës shkakton frikë nga infeksioni dhe për shkak të ndryshimeve shpeshherë degraduese në lëkurë, stigmatizon pacientët. Në botë, nga 2 deri në 3% e popullsisë ose 125 milionë njerëz vuajnë nga një formë psoriazë.

Psoriaza mund të shfaqet në çdo moshë, por në rreth 50% të pacientëve ajo shfaqet para moshës 25- vjeçare.

Pacientët me psoriazë kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të obezitetit, pirjes së duhanit, diabetit, hipertensionit, dështimit kardiovaskular, sulmit në zemër, vdekshmërisë kardiovaskulare, depresionit dhe përfundimisht vdekshmërisë. Është gjithashtu e rëndësishme të thuhet se cilësia e jetës së pacientëve me psoriazë dëmtohet me të njëjtin intensitet ose më të madh sesa te pacientët me sëmundje malinje, depresion, diabet, sëmundje kardiovaskulare ose artrit reumatoid.

Të sëmurët me psoriazë duhet t’iu përmbahen terapive të rregullta dhe kujdesit të përshkruar, dhe siç dihet, ushqimi ka një efekt të rëndësishëm në lëkurë.

Ushqimi nuk mund të shërojë psoriazën, por një dietë më e mirë mund të zvogëlojë simptomat. Këto pesë ndryshime në stilin e jetës mund të ndihmojnë në zbutjen e simptomave dhe zvogëlimin e përkeqësimit të krizave.

Humbja e peshës – Nëse jeni mbipeshë, humbja e peshës mund të zvogëlojë ashpërsinë e gjendjes. Është e paqartë se si pesha ndikon në psoriazë dhe edhe nëse simptomat mbeten të pandryshuara, humbja e peshës është ende e mirë për shëndetin e përgjithshëm.

Hani ushqime të shëndetshme për zemrën – Reduktoni marrjen e yndyrave të ngopura. Yndyrat e ngopura gjenden në produktet shtazore si mishi dhe produktet e qumështit. Rritni marrjen e proteinave me pak yndyrë që përmbajnë acide yndyrore omega-3, si salmoni, sardelet dhe karkaleca. Burimet bimore të omega-3 janë arrat, farat e lirit dhe soja.

Shmangni ushqimet që veprojnë si shkas. Disa ushqime gjithashtu shkaktojnë inflamacion. Shmangia e këtyre ushqimeve mund të përmirësojë simptomat. Këto ushqime përfshijnë:

mishi i kuq

sheqer i rafinuar

ushqim i përpunuar

produktet e qumështit

Pini më pak alkool – Pirja e alkoolit mund të rrisë rrezikun e inflamacionit të rëndë. Pacientët shpesh këshillohen të pinë më pak alkool ose të heqin dorë fare.

Merrni parasysh marrjen e vitaminave. Disa mjekë preferojnë një dietë të pasur me vitamina në vend të vitaminave në formë pilule. Megjithatë, edhe ngrënësit më të shëndetshëm mund të kenë nevojë për ndihmë për marrjen e lëndëve ushqyese adekuate. Pyesni mjekun tuaj nëse keni nevojë të merrni ndonjë vitaminë si një shtesë diete.

(Kosova Sot Online)