Testi i gjakut mund të diagnostikojë saktë këtë lloj kancer

  • E.K /
  • 21 April 2022 - 10:16
Testi i gjakut mund të diagnostikojë saktë këtë lloj kancer

Testimi i gjakut të një personi për praninë e qelizave qarkulluese të melanomës mund të ndihmojë në identifikimin e kancerit të lëkurës, duke i lejuar ata të anashkalojnë biopsitë invazive, zbuloi një studim i publikuar të mërkurën.

Testi përdor një teknologji të quajtur “OncoBean”, specifike për melanomën dhe përdor antitrupa ose proteina të prodhuara nga sistemi imunitar për të luftuar sëmundjet që lidhen me formën e kancerit të lëkurës, thanë studiuesit.

Ai ishte në gjendje të identifikonte nivele të dukshme të qelizave tumorale qarkulluese në mostrat e gjakut të mbledhura nga 45 pjesëmarrës në studim me melanoma, treguan të dhënat e publikuara të mërkurën nga Advanced NanoBiomed Research.

“Qelizat qarkulluese të tumorit kanë potencialin të përcaktojnë rezistencën ndaj trajtimit dhe përsëritjen”, tha bashkautori i studimit Sunitha Nagrath në një deklaratë për shtyp.

Melanoma, ose melanoma malinje, është një lloj kanceri i lëkurës që zhvillohet nga qelizat që prodhojnë pigment të quajtura melanocite, sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit.

Edhe pse më pak e zakonshme se format e tjera të kancerit të lëkurës, melanomat mund të jenë kërcënuese për jetën dhe mund të zhvillohen në lëkurë, gojë, zorrë ose sy, thotë shoqëria.

Zbulimi i hershëm i kancerit është çelësi i trajtimit të suksesshëm, por shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm se e kanë atë derisa të ketë përparuar.

(Kosova Sot Online)