Çfarë ndodh nëse nuk i lani dhëmbët për pesë ditë

  • E.K /
  • 25 April 2022 - 12:35
Çfarë ndodh nëse nuk i lani dhëmbët për pesë ditë

Gazetari britanik Dallas Campbell vendosi të bënte eksperimentin. Ai refuzoi furçën e tij të dhëmbëve për pesë ditë dhe më pas vizitoi Departamentin e Stomatologjisë në Universitetin e Liverpulit për mjekët për të ekzaminuar dhëmbët e tij.

Me ndihmën e një kamere speciale, ortodontët e universitetit regjistruan imazhe nga zgavra orale e Campbell.

Siç shpjegon dentistja Susan Higham, me një foto të thjeshtë është e vështirë të dallosh pllakën në dhëmbë, sepse është një shtresë e bardhë mbi dhëmbët tashmë të bardhë. Megjithatë, ai vë re shenjat e para të pllakës së grumbulluar në bazën e dhëmbit, si dhe mbetjet e ushqimit midis dhëmbëve.

Pamjet e regjistruara me kamerën fluoreshente tregojnë shenjat e dukshme të pllakës në pikën ku dhëmbi bie në kontakt me mishrat e dhëmbëve.

Pllaka formohet kur miliona baktere grumbullohen në zgavrën me gojë. Nëse nuk hiqet, gradualisht shkaktohet dëmtim i pariparueshëm i mishrave të dhëmbëve.

(Kosova Sot Online)