Sa shpesh duhet t’ia ndërroni pelenën foshnjës

  • E.K /
  • 11 May 2022 - 11:30
Sa shpesh duhet t’ia ndërroni pelenën foshnjës

Kur vjen një fëmijë, nënat për herë të parë zakonisht kanë shumë pyetje. Shumë prej tyre kanë të bëjnë me mënyrën e kujdesit për një fëmijë: sa shpesh t’i ushqejmë, nëse mund t’u jepet ujë dhe sa shpesh duhet ndërruar pelenat.

Ne vendosëm të zbulojmë se sa shpesh duhet t’i ndërroni pelenat një foshnjeje të porsalindur dhe të vogël.

Pse është kaq e rëndësishme t’ia ndërroni pelenën fëmijës rregullisht?

Mos ndryshimi i rregullt i pelenës mund të çojë në pasoja të pakëndshme si plasje të lëkurës dhe infeksione, përveç erës dhe rrjedhjes.

Lëkura e të porsalindurve është veçanërisht e ndjeshme ndaj irrituesve të ndryshëm, ndaj ekspertët rekomandojnë ndërrimin e shpeshtë të pelenave.

Sa shpesh duhet t’ia ndërroni pelenën foshnjës?

Mund t’ju duhet pak kohë për të kuptuar se sa shpesh dhe në çfarë sasie shkon fëmija juaj në tualet. Në fund të fundit, sa shpesh duhet të ndryshoni një pelenë do të varet drejtpërdrejt nga kjo.

Foshnjat e porsalindura mund të kenë nevojë për ndërrimin e pelenave më shpesh. Ata janë më aktivë në kërkimin e ushqimit dhe gjithashtu mund të shkojnë më shpesh në tualet. Ndryshoni pelenat e tyre të paktën çdo 2-3 orë dhe pelenat me feces duhet të ndërrohen menjëherë.

Kjo është arsyeja pse duhet të jeni të  kujdesshëm në përdorimin e pelenave aromatike. Ata maskojnë erën dhe mund të mos e kuptoni se është koha për të ndërruar pelenën.

Mesatarisht, një i porsalindur mund të ketë nevojë për rreth 12 pelena në ditë. Me rritjen e foshnjës, ky numër gradualisht do të ulet.

A duhet të ndërroni pelenën gjatë natës?

Nuk është e nevojshme të ndërroni pelenën gjatë natës nëse foshnja është duke fjetur dhe rehat. Megjithatë, duhet të dini gjithashtu se nëse nuk e ndërroni pelenën gjatë natës, lëkura e foshnjës do të jetë në kontakt me urinën për një kohë të gjatë e cila mund të shkaktojë irritim dhe skuqje të pelenave.

Për të minimizuar pasojat e mbajtjes së pelenës për një kohë të gjatë, rekomandohet ta ndërroni atë gjatë natës ose ta bëni sa më herët në mëngjes.

Gjërat që duhet të keni parasysh kur ndërroni pelenën:

Ndërsa pastroni zonën e pelenave të një vajze, pastroni nga përpara në mbrapa për të parandaluar që feçet të hyjnë në zonën e bigës.

Kur pastroni zonën e pelenave të një djali, mbuloni pjesën e përparme të foshnjës për të shmangur një shatërvan urinimi.

Përpara se të vendosni një pelenë të pastër ose të aplikoni krem ​​hidratues në lëkurën e fëmijës suaj, sigurohuni që lëkura të jetë plotësisht e thatë.

Asnjëherë mos e lini fëmijën tuaj pa mbikëqyrje në stacionin e zhveshjes. Mbajini gjithmonë me një dorë.

Nëse foshnja juaj është e shqetësuar, jepini një lodër ose një zhurmë për ta mbajtur të zënë dhe ndërroni pelenën më shpejt.

Ju lutemi vini re se një pelenë nuk duhet të lidhet shumë lirshëm ose shumë ngushtë. Të dyja janë të këqija për fëmijën.

Mos përdorni peceta me alkool dhe aroma për të pastruar lëkurën e foshnjës.

(Kosova Sot Online)