Momenti kur masazhi duhet të shmanget për shkak të shëndetit

  • E.K /
  • 20 May 2022 - 09:53
Momenti kur masazhi duhet të shmanget për shkak të shëndetit

Masazhi shpesh konsiderohet një terapi e sigurt, por gjërat mund të shkojnë keq kur bëhet fjalë për masazh të thellë të indeve.

Përpara se të filloni një terapi masazhi, një terapist masazhi duhet t’ju pyesë për të gjitha simptomat, historinë tuaj mjekësore dhe atë që shpresoni të merrni nga masazhi. Masazhisti duhet të shpjegojë edhe llojin e masazhit dhe teknikën që do të përdorë.

Rastet kur masazhi duhet shmangur

Edhe pse ka shumë përfitime, ka edhe raste kur masazhi nuk është i përshtatshëm për shkak të rrezikut. Në disa raste, masazhi ka efekt të kundërt vetëm në zonën e prekur, për shembull një plagë e hapur e çdo lloji, mavijosje dhe djegie, por mund të ketë një efekt të keq edhe në pjesën tjetër të trupit. Megjithatë, në disa raste, masazhi duhet të shmanget plotësisht për shkak të rreziqeve që ato paraqesin.

Te personat me temperaturë

Për klientët me një temperaturë prej 38 gradë ose më të lartë, çdo masazh që mund të ndikojë në brendësinë e tyre është “rreptësisht kundërindikuar sepse trupi po kalon një proces akut shërimi”, thotë Mary Beth Braun, autore e një libri mbi bazat e masazhit. Megjithatë, ai shton se një masazh shumë i lehtë mund t’i ndihmojë klientët me temperaturë të flenë më mirë.

Për ftohjet dhe gripin

Klientët që kanë simptoma të ftohjes dhe gripit duhet ta shtyjnë masazhin për shkak të rrezikut të infektimit të të tjerëve dhe jo për shkak të ndonjë rreziku për veten e tyre, megjithëse çdo bllokim që ata kanë përjetuar sigurisht që do të përkeqësohej nëse shtriheshin me fytyrë përtokë gjatë masazhit.

Në dështimin e mëlçisë

Masazhi ka efekt të kundërt për personat me insuficiencë të mëlçisë, sepse “irriton lëngun që kthehet në gjak nga edema dhe/ose asciti, gjë që do të rëndonte më tej mëlçinë tashmë të dobësuar”, thotë masazhuesja Yvonne Zipter. Përveç kësaj, ekziston një mundësi të mavijosjes te njerëzit me dëmtim të mëlçisë, sepse mëlçia kombinon shumë faktorë të koagulimit.

Në mpiksjen e gjakut

Për shkak se masazhi rrit rrezikun e çlirimit të një mpiksje gjaku, nuk duhet bërë një masazh i thellë i indeve. Megjithatë, nëse dikush ka pasur probleme me mpiksjen e gjakut në të kaluarën, nuk duhet të privohet plotësisht nga masazhi, thotë doktor Andrew Weil. Por terapisti duhet të jetë i njohur me historinë e sëmundjes.

Te personat me diabet

Nëse është e pranishme neuropatia diabetike, pra humbja e ndjeshmërisë, masazhi është kundërindikuar sepse klientët nuk mund të përcaktojnë nëse presioni është shumë i lartë. Masazhi me gurë të nxehtë është gjithashtu kundërindikuar, sepse klientët nuk do të mund ta ndjenin nëse gurët i djegin. Te diabetikët që nuk ndjejnë mpirje për shkak të dëmtimit të nervit gjatë masazhit, çdo zonë ku është injektuar së fundmi insulina duhet të shmanget sepse masazhi mund të përshpejtojë marrjen e insulinës, transmeton Next Avenue.

Te njerëzit me hemofili ose nëse marrin ilaçe për hollimin e gjakut

Sipas klinikës Mayo, hemofilia karakterizohet nga koagulimi i vonuar i gjakut me gjakderdhje të zgjatur ose të tepërt të brendshme ose të jashtme pas lëndimit ose operacionit. Gjakderdhja e brendshme në nyje dhe muskuj mund të shkaktohet edhe nga trauma të vogla në muskuj dhe nyje te njerëzit me hemofili të rëndë dhe të moderuar. Klientët që marrin medikamente për hollimin e gjakut si Warfarin mund të jenë gjithashtu më të prirur ndaj gjakderdhjes së brendshme, si dhe mavijosjes.

(Kosova Sot Online)