Ky është fruti që e shpëton trurin nga harresa

  • E.K /
  • 06 June 2022 - 08:46
Ky është fruti që e shpëton trurin nga harresa

Një ndryshim i vogël në dietën tonë të përditshme mund të mbrojë trurin tonë dhe ta mbrojë në mënyrë të konsiderueshme nga sëmundje të rënda si çmenduria dhe sëmundja e Alzheimerit. Cili superushqim është mburoja e trurit?

Nëse shpesh e gjeni veten duke harruar gjëra të ndryshme, atëherë kjo mund të nënkuptojë se truri juaj po shfaq shenja lodhjeje.

Por a ka ndonjë gjë që mund të bëjmë për të mbrojtur funksionin e trurit tonë?

Shumë mund të mos jenë të vetëdijshëm se dieta mund të luajë një rol kyç në funksionin e trurit dhe parandalimin e sëmundjeve të rënda si çmenduria . Disa ndryshime në dietën tonë të përditshme mund të jenë përgjigja për problemin e mosfunksionimit të trurit.

Sipas hulumtimeve, zakonet tona të të ngrënit ndikojnë në kujtesën dhe funksionin tonë njohës, dhe janë të lidhura drejtpërdrejt me rrezikun e demencës ose sëmundjes së Alzheimerit.

Studimet e fundit kanë treguar se fruti është një aleat i fuqishëm në neurombrojtjen e trupit dhe kjo nuk është gjë tjetër veçse mjedra (manaferra).

Si i sjellin manaferrat të dobishme trurit

1. Është i pasur me antioksidantë

Një përmbledhje sistematike e qershorit 2021 në Gazetën Ndërkombëtare të Shkencave Molekulare zbuloi se komponimet në manaferrat shoqëroheshin me ulje të dëmtimit njohës dhe përmirësime të kujtesës. Manaferra, në veçanti, përmbajnë flavonoidë, pra antioksidantë që konsiderohen mbrojtës të trurit. Përveç kësaj, përbërjet e tyre polifenolike reduktojnë stresin oksidativ dhe inflamacionin, duke shkatërruar substanca të dëmshme për qelizat e trurit.

Anthocyanina, një antioksidant i fuqishëm me veti anti-inflamatore dhe që përmbahet edhe tek manaferrat, zvogëlon më tej rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe diabetit të tipit 2, ndërkohë që ndihmon në ruajtjen e peshës.

2. Ato ulin rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve neurodegjenerative

Dieta MIND , një kombinim i dietës mesdhetare dhe dietës DASH, e lidhur me qasjet dietike për trajtimin e hipertensionit, duket se e mban rrezikun e demencës veçanërisht të ulët. Në veçanti, u zbulua se respektimi i rreptë i dietës MIND ul rrezikun me 53%, ndërsa edhe me një aplikim të moderuar, rreziku mbeti i reduktuar me 35%.

Siç shpjegon dietologia Christina Iaboni : “Janë pjesë e dietës MIND dhe asaj mesdhetare, të cilat kanë përfitime të vërtetuara për mbrojtjen e trurit”.

3. Ngritin humorin

Manaferrat e të gjitha llojeve janë studiuar gjithashtu për efektet e tyre në kushtet e shëndetit mendor si depresioni dhe ankthi, me studiuesit që zbuluan se boronicat përmirësonin simptomat e depresionit si tek të rriturit ashtu edhe tek fëmijët dhe madje edhe në një periudhë afatshkurtër. Megjithatë, nuk u vunë re ndryshime në stres, sipas një raporti të shkurtit 2017 në Nutrients .

Në të njëjtën kohë, një përmbledhje e vitit 2022 në Raportet Shkencore tregoi se polifenolet që përmbahen në manaferrat shoqërohen me përmirësimin e funksionit njohës te të rriturit e moshuar.

Është e dobishme që dieta jonë të jetë e pasur me një shumëllojshmëri frutash dhe perimesh, veçanërisht ato që janë të pasura me antioksidantë të fuqishëm. Sipas ekspertëve, nuk është e nevojshme të hahen manaferrat në baza ditore. Megjithatë, një grusht boronica në ditë mund të bëjë ndryshim në shëndetin e trurit.

(Kosova Sot Online)