Simptomat që tregojnë se mëlçia është dëmtuar nga alkooli

  • E.K /
  • 13 June 2022 - 08:57
Simptomat që tregojnë se mëlçia është dëmtuar nga alkooli

Konsumimi i alkoolit është një nga shkaqet kryesore të dëmtimit të mëlçisë

Ajo zakonisht nuk shkakton asnjë simptomë derisa mëlçia të dëmtohet rëndë. Megjithatë, është e rëndësishme të dini se njohja e dëmtimit të mëlçisë në një fazë të hershme mundëson shërim më të lehtë.

Thënë thjesht, sa më shumë alkool të pini, aq më i lartë është rreziku për t’u prekur nga kjo sëmundje.

Sipas Drinkaware, sëmundja alkoolike e mëlçisë zhvillohet në 90 për qind të njerëzve që pinë më shumë se 40 gram alkool, që është afërsisht e barabartë me dy gota verë mesatare (175 ml) me 12 për qind alkool ose më pak se dy filxhanë birrë me forcë normale. (katër për qind alkool).

Simptomat përfshijnë gjithashtu lodhjen, humbjen e pashpjegueshme të peshës, humbjen e oreksit, të përzierat dhe të vjellat.

Mund të vëreni gjithashtu zverdhje të syve dhe lëkurës dhe të ndjeni ënjtje të kyçeve të këmbës. Mëlçia e dëmtuar mund të çojë gjithashtu në konfuzion, përgjumje dhe të vjella me gjak ose gjak në jashtëqitje.

Përveç sasive të tepërta të alkoolit, ka edhe disa faktorë të tjerë që mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të kësaj sëmundjeje. Para së gjithash, mbipesha ose obeziteti dhe tashmë gjendjet shëndetësore si hepatiti C.

Gratë janë treguar më të ndjeshme se burrat ndaj efekteve të dëmshme të alkoolit. Gjenetika mund të jetë gjithashtu një faktor i rëndësishëm pasi varësia nga alkooli dhe problemet e përpunimit të alkoolit ndodhin shpesh në familje.

Ndërprerja e alkoolit mund të ndihmojë në uljen e simptomave dhe parandalimin e dëmtimit të mëtejshëm.

(Kosova Sot Online)