Katër arsye përse nuk ju zë gjumi natën

  • E.K /
  • 04 July 2022 - 09:16
Katër arsye përse nuk ju zë gjumi natën

Mund të këtë një mori arsyesh se përse nuk ju zë gjumi gjatë natës. Arsye të cilat fillojnë që nga problemet shëndetësore deri dek stresi i tepërt. Këto shkëputje të gjumit të natës i ndodhin gjithësecilit në periudha të caktuara të jetës dhe zakonisht nuk janë shqetësuese.

Problemi fillon kur ju përjetoni pagjumësi në mënyrë të vazhdueshme dhe nuk e kuptoni se çfarë po j’ua shkakton atë.

Mosha

Sipas mjekëve mosha është një faktor shumë ndikuese kur flasim për pushimin e mirë të mendjes dhe trupit.

Tek personat e moshuar vihet re që ora biologjike e të fjeturit ndryshon gjatë viteve.

Duke u ngushtuar në kohë më të pakët pushimi dhe gjumë të parregullt.

Stili i jetesës

Një nga shkaqet më të zakonshme të pagjumësisë është padyshim stili jo i rregullit i jetesës.

Konsumimi i alkoolit pak orë para se të shtriheni për të fjetur, mund të jetë edhe shkatërrimi i gjumit tuaj.

Ushqimi para se të shkoni për të fjetur mund të jetë një tjetër arsye që provokon e acaron stomakun dhe organizmin.

Së fundi siç dihet kafeina është armiku më i madh i gjumit të mirë e të qetë.

Ilaçet

Në shumë raste ilaçet që merrni për sëmundje të ndryshme mund të jenë duke luajtur rol kryesor tek pagjumësia.

Kryesisht disa lloje ilaçesh që përdoren për të trajtuar tensionin e lartë të gjakut, azmën apo antidepresivët.

Funksioni i tyre mund të jetë të përshpejtojnë ose ngadalësojnë disa proçese të organizmit gjë që prish edhe gjumin e qetë gjatë natës.

Sëmundjet kronike

Sëmundjet kronikë që zakonisht shfaqen teksa mosha kalon mund të jenë gjithashtu fatale për gjumin e mirë dhe pa ndërprerje.

Nëse vuani nga ankthi, depresioni, probleme të prostatës së zmadhuar, dhimbje kronike apo reumatizma të ndryshme mund të keni edhe probleme me gjumin.

Kjo ndodh për shkak se trupi në mënyrë të vazhdueshme funksionon në varësi të këtyre sëmundjeve duke ndaluar gjumin e qetë.

(Kosova Sot Online)