Sa të rrezikshme janë për shëndetin ushqimet që përmbajnë acide yndyrore trans?

  • E.K /
  • 16 July 2022 - 08:58
Sa të rrezikshme janë për shëndetin ushqimet që përmbajnë acide yndyrore trans?

Efektet negative shëndetësore të konsumimit të ushqimeve që përmbajnë acide yndyrore trans konfirmohen nga një studim i ri i Universitetit Bujqësor të Athinës (GAA) në bashkëpunim me Agjencinë e Unifikuar të Kontrollit të Ushqimit (EFET).

Siç theksohet në një njoftim nga EFET, që nga fillimi i viteve ’90, shkencëtarët kanë dhënë alarmin për pasojat e dëmshme shëndetësore, veçanërisht në shëndetin kardiovaskular, nga konsumimi i yndyrave trans.

Një konsum i lartë i yndyrave trans rrit rrezikun e vdekjes nga sëmundjet koronare të zemrës me 28% dhe rrezikun e përgjithshëm të vdekjes me 34%. Yndyrnat trans rrisin nivelet e kolesterolit “të keq” (LDL) në gjak, ndërsa në të njëjtën kohë ulin nivelet e kolesterolit “të mirë” (HDL).

Gjithashtu, një dietë e pasur me yndyrna trans rezulton në inflamacion sistemik të shkallës së ulët, ndërsa studimet epidemiologjike e lidhin konsumin e lartë të yndyrave trans me disa forma të kancerit. Bazuar në efektet negative shëndetësore, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) rekomandon që marrja e yndyrave trans nuk duhet të kalojë 1% të marrjes totale të kalorive.

(Kosova Sot Online)