Diskriminimi për peshën në ambientet e punës, shqyrtuar nga ekspertët

  • G.G /
  • 06 August 2022 - 09:53
Diskriminimi për peshën në ambientet e punës, shqyrtuar nga ekspertët

Diskriminimi i lidhur me peshën mund të ndikojë në punësimin, promovimet dhe mirëqenien mendore të punonjësve. Pse nuk ka mbrojtje ligjore?

Pas një viti duke punuar në një kompani kanadeze të modës, Courtney vuri re se ajo po përjashtohej nga takimet me shitësit. “Më portretizohej se të qenurit jashtë zyrës për një pasdite të tërë nuk ishte një përdorim i mirë i kohës sime,” kujton ajo. Në gusht 2018, 18 muaj pas fillimit të punës, Courtney (emri i mbiemrit të së cilës është mbajtur për arsye privatësie) u ul me menaxherin e saj për një vlerësim të performancës. Ajo i kaloi 10 minutat e para duke lavdëruar performancën e saj në punë, por 20 minutat në vijim e befasuan Courtney-n.

“Ai më tha se pamja ime po ndikonte në punën time. Ai pa pike lidhje më tha se mendonte se isha shumë e shëndoshë për të qenë në pozicionin ku isha. Më tha se ishte e turpshme të më kishte pranë shitësve tanë në takime dhe se kjo i prishi reputacionin.”

I anashkaluar, i gjykuar

“Diskriminimi i peshës mund të përjetohet në shumë mënyra të ndryshme, disa delikate dhe disa më të dukshme,” shpjegon Rebecca Puhl, një profesore në departamentin e zhvillimit njerëzor dhe shkencave familjare në Universitetin e Connecticut, SHBA. “Ne shohim njerëz që diskriminohen për shkak të peshës së tyre kur aplikojnë për punë. Ata kanë më pak gjasa të punësohen sesa individët më të dobët me të njëjtat kualifikime.” Ndërsa nuk ka asnjë provë për të mbështetur idenë se pesha është e lidhur me tipare të caktuara të personalitetit, stereotipet ushqehen me këto vendime për punësim. Puhl tregon për një studim të vitit 2008, i cili zbuloi se aplikantët për punë me mbipeshë shihen si “më pak të ndërgjegjshëm, më pak të këndshëm, më pak të qëndrueshëm emocionalisht dhe më pak ekstravertë se sa homologët e tyre me “peshë normale”.

Hapja e derës?

Ekspertë si Puhl dhe Farrar, i cili ka përfaqësuar punonjësit në Michigan në rastet e diskriminimit të peshës në vendin e punës, pajtohen se miratimi më i madh i legjislacionit mund të ketë një ndikim në këtë çështje. Në SHBA, faturat aktualisht qarkullojnë në Nju Jork dhe Massachusetts; ligjet e reja do të ishin të ngjashme me mbrojtjen në Michigan, ku pesha përfshihet si një karakteristikë e mbrojtur në aktin e të drejtave civile të shtetit. Disa shtete në Brazil dhe qyteti i Rejkjavikut kanë miratuar gjithashtu ligje që mbrojnë njerëzit nga diskriminimi në peshë. Puhl na kujton se ndryshimi është i ngadalshëm – ajo ka dëshmuar për legjislacionin në Massachusetts për më shumë se një dekadë. Ajo beson se këto ligje nuk janë duke u dhënë përparësi për shkak të stigmave të vazhdueshme rreth peshës. “Nëse shoqëria vazhdon të fajësojë njerëzit për peshën e tyre, dhe nëse ai faj konsiderohet i pranueshëm nga shoqëria, ndryshimi i politikave është shumë sfidues,” thotë ajo. Por ajo beson se Massachusetts “është shumë afër” miratimit të një ligji të ri. “Kjo është monumentale, sepse ligji i Miçiganit u miratua në vitin 1976. Ne nuk kemi pasur asnjë shtet që atëherë të miratojë asgjë. Nëse Massachusetts e bën këtë, kjo do të hapë derën që shtetet e tjera të ndjekin shembullin.”

(Kosova Sot Online)