5 gjëra që duhet me patjetër t’i dini për kujdesin ndaj dhëmbëve

  • G.G /
  • 15 August 2022 - 08:46
5 gjëra që duhet me patjetër t’i dini për kujdesin ndaj dhëmbëve

1. Shmangni larjen me furçë shumë të fortë

Larja shumë e fortë mund të dëmtojë mishrat e dhëmbëve dhe të shkaktojë dëmtim të tyre, prandaj jini të kujdesshëm në lidhje me dozën e forcës të përdorur.

2. Larja me furçë dhe fill janë të rëndësishme

Është thelbësore të lani dhëmbët të paktën dy herë në ditë, në mëngjes dhe gjithashtu gjatë natës. Inkurajohet gjithashtu përdorimi i fillit të paktën një herë në ditë. Mungesa e këtyre masave do të rezultojë në akumulimin e pllakave në dhëmbët tuaj. Nëse lihet në sipërfaqen e dhëmbit për më shumë se 24 orë, pllakata ka të ngjarë të evoluojë në gur gëlqeror. Si pasojë bakteret shkaktojnë probleme të mëtejshme me dhëmbët tuaj.

3. Shmangni kafen, duhanin dhe alkoolin

Kafja është jashtëzakonisht e dëmshme, do të përkeqësojë smaltin dhe njollosë dhëmbët si rezultat i përmbajtjes së taninës. Konsumimi i duhanit dhe alkoolit janë elementë të rrezikshëm për kancerin oral, gojën e thatë, dhëmbët e njollosur, si dhe të problemeve të tjera dentare dhe orale.

4. Furça juaj e dhëmbëve ka një datë skadence
Furça e dhëmbëve përmban baktere. Sigurohuni që të merrni një furçë dhëmbësh të re afërsisht çdo 12 javë. Megjithatë, mos u kapni vetëm pas kufizimit 12-javor, nëse shihni se furça juaj po merr erë të keqe ose duket ndryshe, ndërroni furçën tuaj menjëherë.

5. Dieta ka një efekt të madh në dhëmbët tuaj

Sheqeri nuk është fajtori i vetëm i kalbjes së dhëmbëve dhe çrregullimit të mishrave të dhëmbëve, disa ushqime çuditërisht ‘të shëndetshme’ mund të jenë gjithashtu të dëmshme për dhëmbët tanë si limoni dhe turshitë.Këto ushqime me kalimin e kohës mund të kalbin smaltin e dhëmbëve duke rezultuar në prishje.

(Kosova Sot Online)