Kumbullat e thata shërbejnë për këtë sëmundje

  • E.K /
  • 22 August 2022 - 15:50
Kumbullat e thata shërbejnë për këtë sëmundje

Përmbajtja e lartë e fibrave të kumbullave të thata i bën ato pretendentë idealë për të luftuar kapsllëkun dhe për të ruajtur shëndetin e zorrëve, por përfitimet shtrihen edhe në shqetësime të tjera shëndetësore.

Gjetjet e një studimi të ri sugjerojnë se ngrënia e 50 gramëve kumbulla të thata në ditë mund të mbrojë kockat, duke ruajtur densitetin mineral.

Kjo është e rëndësishme për jetëgjatësinë, pasi provat në rritje tregojnë se kockat e forta dhe të shëndetshme mund të ndikojnë në jetëgjatësi duke ulur gjasat e komplikimeve si osteoporoza, e cila shoqërohet me shkallë më të lartë të sëmundjeve dhe vdekshmërisë.

Hulumtimi i fundit zbuloi se ngrënia e kumbullave të thata çdo ditë mund të parandalojë humbjen e densitetit mineral të kockave të kockave dhe të mbrojë gratë në postmenopauzë kundër frakturave të ijëve.

Gjetjet, të publikuara në American Journal of Clinical Nutrition, vlerësuan efektet e ndërhyrjes dietike në 235 gra çdo gjashtë muaj.

Mostra u nda në tre grupe; njëri shërbeu si kontroll, ndërsa grupi i dytë hante 50 gram kumbulla të thata në ditë dhe një i tretë konsumonte 100 gram kumbulla të thata çdo ditë.

Matjet totale të densitetit mineral kockor të kockave zbuluan se gratë që hanin 50 gram kumbulla të thata – ose gjashtë kumbulla të thata çdo ditë – ruajtën densitetin mineral të kockave në vlerësimet gjashtë dhe dymbëdhjetë mujore.

Mary Jane De Souza, PhD, profesoreshë e shquar e kinesiologjisë dhe fiziologjisë dhe drejtoreshë e Laboratorit të Shëndetit të Grave dhe Ushtrimeve në Universitetin Shtetëror të Pensilvanisë, tha në një deklaratë për shtyp: “Të dhënat tona mbështesin përdorimin e kumbullave të thata për të mbrojtur ijën nga humbja e kockave pas menopauza”.

“Në të vërtetë, këto të dhëna mund të jenë veçanërisht të vlefshme për gratë pas menopauzës që nuk mund të marrin terapi farmakologjike për të luftuar humbjen e kockave dhe kanë nevojë për një strategji alternative”.

(Kosova Sot Online)