Kujdes! Ja pse fjetja me ventilator ndezur është e keqe për shëndetin tuaj

  • G.G /
  • 06 September 2022 - 08:56
Kujdes! Ja pse fjetja me ventilator ndezur është e keqe për shëndetin tuaj

Vera është sinonim i nxehtësisë, nxehtësisë dhe lagështisë, si jashtë ashtu edhe brenda shtëpisë, dhe ndër zgjidhjet më të përdorura për të përballuar këto shqetësime janë padyshim kondicionerët.

Në veçanti, këto të fundit janë një zgjidhje e përshtatshme, por e shtrenjtë, aq sa, në shumicën e shtëpive, ventilatorët janë alternativa më e zakonshme dhe ekonomike për të gjetur lehtësim nga vapa.

Rreziqet e kondicionerëve

Megjithëse ato ofrojnë lehtësim të menjëhershëm nga nxehtësia, ventilatorët mekanikë mund të jenë të dëmshëm për shëndetin në shumë mënyra. Ministria e Shëndetësisë, në fakt, sqaron se “tifozët mekanikë vetëm përshpejtojnë lëvizjen e ajrit, por nuk ulin temperaturën e ambientit.

Në këtë mënyrë temperatura e perceptuar ulet dhe, duke ofruar lehtësim, ventilatorët stimulojnë djersitjen dhe rrisin rrezikun e dehidrimit, nëse personi i ekspozuar nuk merr sasi të mëdha lëngjesh në të njëjtën kohë.

”Prandaj rreziku rritet sidomos gjatë natës, kur është e vështirë të ngrihesh shpesh për të pirë dhe luftuar dehidratimin e shkaktuar nga ventilatori, me pasojë bezdisëse zgjimi me dhimbje fyti dhe tharje të syve dhe gojës, por jo vetëm.

“Në veçanti, kur temperatura e brendshme kalon 32 ° C, përdorimi i ventilatorit nuk rekomandohet sepse nuk është efektiv në luftimin e efekteve të nxehtësisë dhe mund të ketë efekte negative duke rritur dehidratimin”.

(Kosova Sot Online)