Ju mungojnë dhëmbët? Shihni se çfarë rreziku serioz ju kërcënon

  • E.K /
  • 14 September 2022 - 10:45
Ju mungojnë dhëmbët? Shihni se çfarë rreziku serioz ju kërcënon

Shëndeti i dhëmbëve tanë mund të zbulojë shumë më tepër sesa kemi menduar për shëndetin e trurit.

Sipas përfundimeve të një analize kërkimore të kohëve të fundit të të gjitha studimeve përkatëse nga literatura mjekësore, shëndeti i dobët periodontal dhe humbja e dhëmbëve mund të rrisin rrezikun e rënies së kujtesës dhe demencës.

Analiza, e publikuar në Journal of the American Geriatrics Society , shqyrtoi 47 studime. Shëndeti i dobët periodontal, i përcaktuar nga prania e periodontitit, humbja e dhëmbëve, xhepat e thellë periodontal ose humbja e kockave alveolare, u shoqërua me një shans 23% më të lartë të rënies së kujtesës dhe një rrezik 21% më të lartë të demencës.

Më konkretisht, humbja e dhëmbëve vetëm u shoqërua me një shans 23% më të madh të rënies së kujtesës  dhe një rrezik 13% më të madh të demencës . Megjithatë, cilësia e përgjithshme e provave ishte e ulët.

(Kosova Sot Online)