Çfarë ndodh kur e lini duhanin?

  • E.K /
  • 04 October 2022 - 08:35
Çfarë ndodh kur e lini duhanin?

Pasi të keni vendosur për ta lënë duhanin, trupi juaj do të përgjigjet në mënyra të ndryshme.

Pirja e duhanit lëshon mijëra kimikate të dëmshme në trupin tuaj, të cilët mund të dëmtojnë mushkëritë, zemrën dhe shumë të tjera.

Gradualisht trupi juaj do të fillojë të kthehet në një gjendje më të shëndetshme, por kjo mund të jetë një periudhë e vështirë për ta kaluar.

Kur të arrini të lini duhanin, ndjenja juaj e shijes do të fillojë ngadalë të kthehet, frymëmarrja juaj do të bëhet më e lehtë, qëndrueshmëria juaj do të përmirësohet dhe dhëmbët e lëkura juaj do të fillojnë të duken më mirë.

Cancer Research UK shkruan në faqen e saj të internetit: “Kur një cigare digjet, ajo lëshon një koktej të rrezikshëm prej mbi 5000 kimikatesh të ndryshme. Shumë nga këto kimikate janë helmuese dhe më shumë se 70 mund të shkaktojnë kancer. Nëse pini duhan, gjëja më e mirë që mund të bëni për shëndetin tuaj është ta lini duhanin. Nuk ka diçka të tillë si një cigare e sigurt. Nëse jeni një duhanpirës social ose e përdorni duhanin tuaj në mbështjellje, puro ose pipëz, kjo e vë shëndetin tuaj në rrezik”.

Sipas Healthline, trupi juaj do të fillojë të rikuperohet nga cigarja juaj e fundit pas vetëm 20 minutash.

20 minuta

Pas vetëm 20 minutash presioni i gjakut dhe pulsi juaj do të fillojnë të kthehen në nivele më normale.

Vetëm pak minuta pas cigares suaj të fundit, fibrat në tubat bronkiale do të fillojnë të lëvizin përsëri. Për shkak se ato ekspozohen vazhdimisht kur pini duhan, nuk kanë lëvizje të mirë.

Lëvizja në fibra mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të infeksionit në mushkëri.

72 orë

Tre ditë pas duhanit të fundit do të filloni të merrni frymë më lehtë.

Mungesa e kimikateve toksike do të bëjë që tubat tuaja bronkiale të relaksohen dhe të hapen më shumë. Ajri do të rrjedhë më lehtë dhe shkëmbimi midis dioksidit të karbonit dhe oksigjenit do të bëhet më i lehtë. Në mënyrë të pabesueshme, kapaciteti i mushkërive do të fillojë të rritet në këtë periudhë të shkurtër pasi të keni lënë duhanin.

(Kosova Sot Online)