Një gotë verë apo birrë e kontrolluar mbron shëndetin

  • E.K /
  • 05 October 2022 - 11:02
Një gotë verë apo birrë e kontrolluar mbron shëndetin

Të gjithë dëshirojmë që herë – herë mbrëmjet tona t’i kalojmë nën shoqërinë e një gote vere apo birre. Lidhur me këtë një studim i fundit tregon se pirja e lehtë mbron shëndetin.

Ekspertët nga Universiteti i Oksfordit thanë se studimi i tyre në të cilin morën pjesë rreth 500,000 vetë më në fund shpërndan ‘mitin’ që pirja e lehtë mbron shëndetin.

Pra, provat sugjeronin se pijet e lehta kanë rrezik më të ulët se ata që nuk pinin fare. Studimi i ri, i botuar në revistën mjekësore Lancet, mori këtë problem duke përdorur një studim gjenetik të njerëzve në Kinë. Studiuesit testuan gjenet e njerëzve në dhjetë pjesë të Kinës – dhe pastaj gjetën pijen e tyre.

Ata që nuk pinë për shkak të mutacionit gjenetik u gjykuan si një shënues i besueshëm i konsumit të alkoolit zero, sepse ata thjesht nuk mund të toleronin pije. Dy të tretat e tjerë të pjesëmarrësve të cilët nuk vuanin nga të njëjtat gjurmë gjenetike ishin në gjendje të pinë lirshëm – dhe njerëzit që mesatarisht pinë katër pije në ditë ishin në një rrezik shumë më të lartë të vuajtjes së tensionit të lartë dhe goditjeve.

Gratë kineze pinë shumë pak, pavarësisht nga përbërja e tyre gjenetike. Një mjet shqyrtimi i përdorur gjerësisht nga profesionistët mjekësorë është AUDIT (Testet e Identifikimit të Çrregullimeve të Përdorimit të Alokimit)  zhvilluar në bashkëpunim me Organizatën Botërore të Shëndetësisë, testi me 10 pyetje i cili konsiderohet të jetë standardi i artë për të ndihmuar në përcaktimin nëse dikush ka probleme abuzimi me alkoolin. Ky test është riprodhuar me leje nga OBSH.

Pikët:

0-7: Jeni brenda rrezes së ndjeshme të pijes dhe keni një rrezik të ulët të problemeve të lidhura me alkoolin.

Mbi 8: Tregon pirje të dëmshme ose të rrezikshme

8-15: Nivel i mesëm i rrezikut. Pirja në këtë nivel ju vë në rrezik zhvillimin e problemeve me shëndetin tuaj dhe jetën në përgjithësi, si puna dhe marrëdhëniet.

16-19: Rreziku më i lartë i ndërlikimeve nga alkooli. Në këtë rast ju mund të quehni i varur dhe mund të keni nevojë për ndihmë profesionale nga mjeku juaj i përgjithshëm.

20 vjeç e lart: Vartësi e mundshme. Pirja tek ju shkakton problem dhe duhet me patjetër të mendoni të ndaloni gradualisht ose të paktën të reduktoni pijen. Ju duhet të kërkoni ndihmë profesionale për të konstatuar nivelin e varësisë tuaj dhe mënyrën më të sigurt për t’u tërhequr nga alkooli.

(Kosova Sot Online)