A janë njerëzit me depresion gjithmonë të trishtuar?

  • G.G /
  • 14 October 2022 - 11:19
A janë njerëzit me depresion gjithmonë të trishtuar?

Ekziston një mendim i zakonshëm se njerëzit me depresion janë gjithmonë të trishtuar dhe kurrë nuk duken të lumtur. E vërteta është se nuk është më shumë se një keqkuptim. Manuali Diagnostik dhe Statistikor i Çrregullimeve Mendore (DSM-5) përshkruan disa lloje të depresionit. Më shpesh, njerëzit përjetojnë episode të depresionit që mund të zgjasin për disa javë ose më shumë. Pasi të përfundojë një moment, një person mund të mos ndihet i trishtuar ose të ketë ndonjë simptomë tjetër.

Megjithatë, çrregullimi i vazhdueshëm depresiv, i njohur gjithashtu si dysthimia, është i ndryshëm. Nuk ju lejon të bëni një pushim midis momenteve të vështira. Në këtë rast, simptomat e depresionit mund të zgjasin me vite. Simptomat, megjithatë, mund të mos kenë të njëjtin ndikim shkatërrues në jetën e dikujt si kur kemi të bëjmë me çrregullime të mëdha depresive.

Depresioni kundër trishtimit

Depresioni është një nga problemet më të zakonshme të shëndetit mendor, me 3.8% të popullsisë botërore të prekur prej tij. Ndërsa trishtimi prek të gjithë – është një emocion, jo një çrregullim. Pra, nëse ndiheni të trishtuar, kjo nuk do të thotë se keni domosdoshmërisht depresion. Sidoqoftë, nuk duhet të përjashtoni kurrë një mundësi të tillë.

Trishtimi është një nga simptomat tipike të depresionit. Si simptomë, ajo zgjat më shumë se zakonisht. Njerëzit me çrregullim të madh depresiv mund të ndihen të dëshpëruar pothuajse çdo ditë për të paktën 2 javë.

(Kosova Sot Online)