Si të pish kafe pa zverdhur dhëmbët

  • A.P /
  • 20 November 2022 - 09:58
Si të pish kafe pa zverdhur dhëmbët

Në vitin 2021, industria globale e produkteve për zbardhjen e dhëmbëve arriti në 5.2 miliardë dollarë. Një opsion më miqësor për portofolin tonë është që të përpiqemi ta parandalojmë zverdhjen e dhëmbëve.

Njollat e brendshme, nga ana tjetër, prekin një shtresë të brendshme të dhëmbit të quajtur dentinë. Këto nuk formohen nga gjërat që ne hamë, por nga "medikamente të caktuara, plakja dhe historia dentare, të tilla si dhëmbi që nuk formohet siç duhet, ose mbushjet e mëparshme ose procedurat e kanalit të rrënjës që e lënë dhëmbin të vdekur brenda dhe për këtë arsye të zbardhur,” thotë ai.

 

Dentistja Angela Abernathy tha për Inverse se “njollat e jashtme zakonisht shkaktohen nga ajo që konsumojmë në baza ditore. Këto janë gjëra të tilla si kafeja, çaji, vera e kuqe, curry, shafrani i Indisë, arra betel, duhani etj.”

Abernathy dhe Adelpour theksojnë se mënyra më e mirë për të parandaluar njollat e jashtme është kufizimi ose eliminimi i plotë i konsumit të ushqimeve, pijeve ose produkteve të duhanit që njollosin dhëmbët. Megjithatë, ata e pranojnë se kjo mund të mos jetë plotësisht e mundur.

(Kosova Sot Online)