A mund të çojë stresi në humbje peshe?

  • A.P /
  • 25 November 2022 - 14:51
A mund të çojë stresi në humbje peshe?

Të gjithë përjetojnë stres herë pas here. Puna, financat, marrëdhëniet dhe ndryshimet e jetës mund të shkaktojnë stres.

Stresi ndikon në shumë nga proceset e trupit dhe ndonjëherë mund të çojë edhe në ndryshime në zakonet e të ngrënit të një personi. Ata mund të fillojnë të hanë tepër ose të kenë humbje të oreksit.

Stresi prek pothuajse çdo zonë të trupit. Disa nga efektet që ka në sistemet dhe proceset trupore mund të shkaktojnë humbje peshe në mënyra të ndryshme.

 

Inflamacion dhe aktivizim i nervit vagal
Stresi dhe zgjedhjet e dobëta dietike si rezultat i stresit mund të kontribuojnë në inflamacion të përhapur dhe humbje peshe.

Ky inflamacion mund të shkaktojë aktivizimin e nervit vagus, i cili ndikon në mënyrën se si zorrët përpunojnë dhe metabolizojnë ushqimin.

Aktivizimi i reagimit luftarak të trupit
Kur trupi është nën stres, sistemi nervor simpatik shkakton lirimin e epinefrinës, e quajtur gjithashtu adrenalinë, nga gjëndrat mbiveshkore. Një nxitim i epinefrinës aktivizon përgjigjen lufta-ose-ikje të trupit, e cila përgatit një person për të ikur ose për të luftuar një kërcënim të afërt.

Epinefrina bën që zemra të rrahë më shpejt dhe frymëmarrja të përshpejtohet, gjë që mund të djegë kalori. Përveç kësaj, ajo ndryshon mënyrën se si zorrët tret ushqimin dhe ndryshon nivelet e glukozës në gjak.

(Kosova Sot Online)