Rajoni i pashfrytëzuar i qelizave në tru përmban gjenet e fshehura

  • A.P /
  • 31 January 2023 - 14:36
Rajoni i pashfrytëzuar i qelizave në tru përmban gjenet e fshehura

Një rajon i rishikuar në qelizat e trurit është zbuluar se përmban një "damar amë" me gjene që ndërlidhen me autizmin, bëjnë të ditur shkencëtarët. Ky grup i gjeneve që kanë krijuar mutacion ofrojnë objektiva për ilaçe të freskëta për këtë çrregullim, thuhet në studimin e fundit. Një ekip nga universiteti i Kalifornisë në Los Anxhelos ka zbuluar se kjo do të mund të ndihmonte në zbulimin e tretmanëve të reja kundër autizmit. Autori kryesor i studimit, Dr. Kelsey Martin, profesor kimisë biologjike, ka thënë: 'Zbulimi ynë do të ofrojë dritë rreth asaj se si mutacionet gjenetike dërgojnë te autizmi.

 

Para se ta zhvillojmë një terapi efektive për t'i qëlluar gjenet, së pari duhet ta kuptojmë mënyrën se si gjenet operojnë në qelizë". Shkencëtarët ishin përqendruar në gjenin e quajtur 'Rbfox1'. Gjeni rregullon mënyrën se si qelizat prodhojnë proteina dhe cilat janë ato fuqi punuese molekulare që performojnë detyra esenciale në qelizë. Proteinat po ashtu ndihmojnë në formën e organeve të trupit - si truri dhe indet. Bashkë-autori i studimit, Dr. Daniel Geschwind, profesor i gjenetikës, neurologjisë dhe psikiatrisë, ka thënë: "Identifikimi i funksionimit të gjenit është kritik për mjekësinë molekulare. Kolegët e mi e kanë zbuluar se gjeni "Rbfox1" ka një funksion të tërë.

(Kosova Sot Online)