Ja pse këto arra janë të rrezikshme

  • A.P /
  • 05 December 2023 - 14:46
Ja pse këto arra janë të rrezikshme

Zyra e Gjermanisë për Mbrojtjen nga Rrezatimi (BfS) ka paralajmëruar për rrezikun e mundshëm të konsumimit të arrave braziliane, duke vënë në dukje se këto arra të shijshme mund të jenë të kontaminuara me materiale radioaktive, veçanërisht me radium.

Ky shqetësim u drejtohet veçanërisht fëmijëve, grave shtatzëna dhe gjidhënies, duke pasur parasysh se radiumi ruhet në trup njësoj si kalciumi, veçanërisht në dhëmbë dhe kocka.

 

BfS thekson se megjithëse ky paralajmërim vlen për arrat braziliane, llojet e tjera të arrave janë të sigurta për t’u ngrënë. Arrat braziliane vijnë nga pyjet tropikale tropikale të Amerikës së Jugut, ku toka është natyrisht e pasur me radium. Ky kontaminim natyror mund të përbëjë rrezik, veçanërisht për anëtarët më të rinj të shoqërisë.

Është e rëndësishme të theksohet se megjithëse konsumimi i arrave braziliane në sasi të moderuar është përgjithësisht i sigurt për të rriturit, e njëjta sasi mund të rrisë ndjeshëm dozën e rrezatimit tek fëmijët. Sipas BfS, të rriturit në Gjermani zakonisht thithin një dozë vjetore rrezatimi prej rreth 300 mikrosievert përmes ushqimit, ndërsa edhe një sasi e vogël e arrave braziliane mund ta rrisë ndjeshëm këtë vlerë. Prandaj rekomandohet kujdes, sidomos për ata që janë në fazën e rritjes dhe zhvillimit.

(Kosova Sot Online)