Sa është i mbrojtur telefoni juaj nga uji? Ja se çfarë duhet t’i kushtoni vëmendje

  • E.K /
  • 03 March 2021 - 09:12
Sa është i mbrojtur telefoni juaj nga uji? Ja se çfarë duhet t’i kushtoni vëmendje

Prodhuesit e telefonave inteligjentë shpesh mburren me aftësitë e ndryshme të pajisjeve të tyre. Një nga ato që bie në sy është rezistenca ndaj ujit dhe pluhurit. Shumica e telefonave inteligjentë kryesorë që mund të gjenden aktualisht në treg kanë një etiketë IP, por pas tij ka numra të ndryshëm, të cilët janë thelbësorë.

Kështu, zakonisht është e mundur të shihet marka IP67 në pajisjet e vjetra, ndërsa pajisjet e reja mbajnë shenjën IP68. Akoma, a e dini se çfarë do të thotë kjo?

IP është një etiketë ndërkombëtare që përcakton nivelin e mbrojtjes që një pajisje e veçantë ka nga lëngjet, pluhuri dhe me objekte të tjera të forta. Tregon se sa lehtë (ose vështirë) lëngu dhe pluhuri mund të depërtojnë brenda pajisjes

Numri i parë pas shkronjës IP tregon nivelin e mbrojtjes së pajisjes nga pluhuri. Sa më i madh të jetë, aq më shumë mund të jeni i sigurt se pluhuri ose rëra në plazh nuk do të hyjnë dhe nuk dëmtojnë përbërësit e pajisjes. Kjo zakonisht shënohet 5 ose 6.

Ndërsa 5 tregon mbrojtje në kushte normale, 6 tregon mbrojtje të plotë kundër depërtimit të pluhurit në brendësi.

Numri i dytë tregon se sa i papërshkueshëm nga uji ose rezistent ndaj lëngjeve është pajisja. Shumica e pajisjeve të disponueshme sot janë rezistente ndaj pikave dhe, me fjalë të tjera, shiut ose dëborës, që do të thotë që ju mund t’i përdorni ato ndërsa ecni në shi.

Për ata që duan që telefoni i tyre t’i mbijetojë të gjitha kushteve, madje edhe një rënie në vaskë ose tualet, marka duhet të jetë 7 ose më e lartë. Gjegjësisht, kjo do të thotë që uji nuk do të depërtojë brenda, nëse pajisja është zhytur nën ujë në një thellësi prej 1 metër për një kohë të caktuar.

Pajisjet e shënuara me 8 mund të përballojnë zhytjen edhe më thellë se 1 metër, por duhet të mbani mend se asnjë pajisje nuk është 100% e papërshkueshme nga uji.

Për këtë, ajo duhet të ketë shenjën 9, dmth duhet të jetë e mbyllur hermetikisht. Meqenëse telefonat inteligjentë kanë pajisje për karikimin e pajisjes, një vrimë që fsheh mikrofonin dhe altoparlantin, asnjë telefon aktualisht nuk ka një etiketë të tillë.

Gjithashtu, edhe telefonat me të njëjtën etiketë IP kanë një shpjegim të veçantë se çfarë do të thotë kjo, në varësi të prodhuesit.

Për shembull, Samsung Galaxy S21 Plus dhe iPhone 12 Pro kanë të njëjtin emërim, IP68.

Samsung deklaron se pajisja e tyre mund të zgjasë gjysmë ore në një thellësi prej 1.5 metrash, ndërsa Apple tregon se ju mund ta zhytni pajisjen e tyre në një thellësi prej 6 metrash për një periudhë prej gjysmë ore. 

(Kosova Sot Online)