Kamionët autonom që transportojnë mallra komerciale

  • A.P /
  • 01 December 2022 - 15:11
Kamionët autonom që transportojnë mallra komerciale

Në një autostradë në jug të Stokholmit në një kamion 40 tonësh dhe një rimorkio, shoferi mban një sy të kujdesshëm në lëvizje. 

Në vend të kësaj, kamioni drejton vetë, dhe veterani i shoferit Roger Nordqvist është gati vetëm në rast të problemeve të papritura. Prodhuesi suedez i kamionëve Scania nuk është i vetmi prodhues i automjeteve që zhvillon automjete autonome, por kohët e fundit u bë i pari në Evropë që i pilotoi ato ndërsa shpërndante mallra komerciale.

 

"Ne i marrim mallrat e tire nga pika A, i dërgoj në pikën B, do të bëjmë mënyrë autonome," transmeton gazeta “Kosova Sot Online”, thotë AFP Peter Hafmar, kreu i zgjidhjes autonome në Scania jashtë laboratorit të transportit të kompanisë në Sodertalje, në jug të Stokholmit.

Në projektin pilot, kamioni vetë-drejtues po manovron një shtrirje prej rreth 300 kilometrash (186 milje) midis Sodertaljes dhe Jonkoping në jug të Suedisë, duke u nisur nga mallrat e ushqimit të shpejtë.

Nga jashtë, automjeti duket si çdo kamion tjetër, ka një hekurudhe në çati të mbushur me kamera dhe dy sensorë që ngjajnë me antenat e defekteve në anët.


(Kosova Sot Online)