Një në dhjetë gra vuajnë nga ky çrregullim s*ksual dhe ne as që e dinim

  • G.G /
  • 03 dhjetor 2020 - 10:41
Një në dhjetë gra vuajnë nga ky çrregullim s*ksual dhe ne as që e dinim

“Ç’rregullimi i dëshirës seksuale hipoaktive (HSDD) është një formë e zakonshme e mosfunksionimit seksual kur gratë nuk kanë fare ose pak dëshirë për të kryer marrëdhënie dhe kjo shkakton shqetësim,“- thotë Lauren Streicher.

HSDD mund të shfaqet si në elementet fizike dhe në ato psikologjike.

Vlerësimet konservatore thonë se 10% e grave kanë HSDD, por disa studime sugjerojnë se gjendja është diagnostikuar dhe kjo ndikon në më shumë se 33% të grave. Ja disa arsye mjekësore pse keni pak epsh seksual.

Shenjat që mund të keni çrregullim të dëshirës seksuale hipoaktive.

Ju trajtoheni me anti-depresiv

Antidepresantët në masë të madhe ulin dëshirën për seks dhe aftësinë tuaj për të përjetuar  orgazëm dhe ky është direkt një efekt anësor i këtyre medikamenteve.

Ju po mbyllni menopauzën

“Do të thosha se 90% e grave në perimenopauzë kanë ulje të dëshirës seksuale“,- thotë Dr. Beall.

Dhe ky mund të jetë një problem i madh nëse partneri juaj është ende aktiv. Duhet gjetur e mesmja e artë për të dy partnerët.

Ju keni pasur përvoja traumatike në të kaluarën

HSDD mund të rrjedhë nga trauma të së kaluarës. Ose ngacmim, përdhunim, ose ndoshta duke u rritur në një atmosferë shumë fetare ku seksi është konsideruar si diçka e ndaluar.

Arsyet mund të jenë të shumta dhe kjo ndikon direkt në sjelljen tuaj seksuale.

Seksi është e dhimbshëm për ju

Një shkak i HSDD-së mund të jetë seksi i dhimbshëm, duke krijuar frikë ose një neveri për raportin intim. “Gratë me endometriozë, sëmundje inflamatore pelvike ose infeksione të tjera mund të kenë marrëdhënie të dhimbshme”, thotë Dr. Streicher.

Është e rëndësishme t’i drejtoheni gjinekologut tuaj për të trajtuar ndonjë kusht ekzistues ose për të diskutuar kur seksi fillon të bëhet i dhimbshëm. Mos e pranoni këtë si normale.

Si trajtohet çrregullimi i dëshirës seksuale hipoaktive?

I vetmi trajtim i miratuar nga Health Canada për HSDD është Addyi (flibanserin), i cili quhet “viagra femërore” sepse rrit dëshirën seksuale. Si një opsion tjetër, Dr. Beall sugjeron estrogjenin vaginal, veçanërisht për gratë në postmenopauzë.

“Zvogëlimi i dëshirës seksuale dhe thatësia është një recetë për mungesën e seksit, ndaj përdorimi i ovulave ose kremrave vaginal mund t’ju vijë në ndihmë,“- thotë ajo.

(Kosova Sot Online)