Jeni të lodhur nga zënkat e shpeshta? Ja shtatë mënyra efektive për të zgjidhur çdo konflikt që mund të keni me partnerin

  • E.K /
  • 29 January 2021 - 10:59
Jeni të lodhur nga zënkat e shpeshta? Ja shtatë mënyra efektive për të zgjidhur çdo konflikt që mund të keni me partnerin

Të gjithë e kuptojmë se çelësi për një marrëdhënie të shëndetshme është komunikimi i mirë. Sidoqoftë, zgjidhja për debatet e herëpashershme ka të bëjë me disa detaje ndaj të cilëve duhet të jeni të vetëdijshëm, sipas “Bright Side”.

Ndonjëherë fillimi i bisedës me një “Unë” mund t’i ndryshojë gjërat për mirë.

Këtu do të gjeni disa mënyra të thjeshta që mund t’i përshtatni në marrëdhëniet tuaja, për një lidhje më të fortë dhe më të shëndetshme.

Mos e përsërisni veten.

Fjalët e përsëritura dhe jo kuptimplota mund ta distancojnë partnerin, dhe ata mund të mos ju dëgjojnë më. Nëse jeni duke përsëritur veten, edhe nëse ka të bëjë me diçka që të dy keni diskutuar tashmë, partneri mund të irritohet nga ju.

Në vend të kësaj, edhe nëse doni të konfirmoni një problem për të cilin keni folur tashmë, përpiquni të shmangni fjalët dhe frazat , të tilla si “ti e di”, dhe mos lejoni që zemërimi të dominojë tonin tuaj.

Shmangni përdorimin e mbiemrave që tingëllojnë gjykues.

Është e habitshme se sa shprehjet e zakonshme, të përditshme mund t’ju bëjnë të tingëlloni gjykues, edhe nëse nuk donit të bënit diçka të tillë. Kjo është arsyeja pse shumë argumente lindin kur nuk i prisni, dhe ato madje mund të kthehen në një konflikt të madh.

Për të shmangur përdorimin e mbiemrave gjykues, është mirë të përdorni opinione.

Zëvendësoni “mirë” ose “keq” me “nuk më pëlqen“, “më pëlqen” dhe fjalë të tjera të ngjashme.

Zëvendësoni “e drejtë” ose “e gabuar” me “mosmarrëveshje” ose “argument“.

Ndryshoni klauzolat ose thëniet rreth së vërtetës. Kjo do të thotë, mos filloni një fjali me “E vërteta është …”

Ndryshoni thëniet rreth realitetit dhe të vërtetës dhe përdorni fjalën, “besoni”. Pra, filloni duke thënë, “Unë besoj …”

Kuptoni së pari ndjenjat tuaja.

Ju mund të dëshironi t’i identifikoni ndjenjat tuaja së pari, sepse ato mund të jenë arsyeja kryesore që gjykimi juaj është i errët. Për shkak të kësaj, së pari duhet t’i merrni nën kontroll ndjenjat tuaja. Nëse vini re se ato mund të ndikojnë në vendimet tuaja, gjeni një mënyrë për t’i çliruar.

Shëtisni vetëm ose nxirrni qenin për një shëtitje.

Dëgjoni muzikë qetësuese.

Telefononi një mik dhe shfryni që të mund ta hiqni mendjen nga gjërat e këqija.

Praktikoni frymëmarrjen e thellë dhe përdorni metodën 4-7-8. Merrni frymë përmes hundës teksa numëroni deri në 4, mbajeni atë derisa të numëroni në 7, pastaj nxirreni përmes gojës gjatë kohës që numëroni deri në 8.

Mos nxirrni përfundime (kuptoni më parë partnerin).

Ne priremi të nxjerrim përfundime jo vetëm në marrëdhëniet tona, por edhe në ndërveprimet e përditshme. Kjo do të ndërhyjë në marrëdhënien tuaj dhe madje mund të jetë e dëmshme për shëndetin mendor. Me disa hapa të thjeshtë, ju dhe partneri juaj mund të qetësoni me sukses zënkat.

Kujtoni situatat kur keni dalë në një përfundim të gabuar dhe efektin që ka pasur kjo mbi gjërat.

Shihni dhe analizoni copëzat dhe pjesët e “imazhit” më të madh së pari.

Merrni parasysh opsionet e tjera për të ndryshuar gjykimin tuaj fillestar.

Shikoni njerëz të tjerë që dalin në përfundime të gabuara në TV ose në filma dhe analizoni rezultatin.

Sigurohuni që nuk po silleni në mënyrë narciste.

Prirjet narciste do t’ju bëjnë të thoni gjëra të tilla si: “Unë e di më mirë” dhe nuk do të mendoni se këndvështrimet e njerëzve të tjerë ia vlejnë të dëgjohen. Kjo mund të çojë në konflikt, dhe madje mund të prishë marrëdhënien që keni ndërtuar deri më tani. Pra, në vend që të reagoni me idenë që e dini më mirë, duhet të konsideroni të ndiqni këto hapa:

Jini të hapur ndaj idesë që mund të ketë 2 ose më shumë përgjigje të drejta.

Mirëprisni përshtypjet nga çdokush, jo vetëm nga partneri juaj, në mënyrë që të vlerësoni sjelljen tuaj.

Përdorni trukun e vjetër – ndaloni, mendoni dhe pastaj përgjigjuni në përputhje me rrethanat.

Përdorni deklaratat kualifikuese.

Kur partneri juaj ndan mendimin e tij ose dëshiron një përgjigje për tuajin, ju duhet të flisni në mënyrë efektive dhe të përdorni thëniet “Unë“. Kjo do t’ju lejojë të merrni pronësinë e ndjenjave dhe mendimeve tuaja, dhe në të njëjtën kohë, të minimizoni mbrojtjen e partnerit tuaj. Për shembull:

Shmangni thënien: “Ti më injoron kur shkon në shtëpi.”

Në vend të kësaj, thuaj: “Ndihem e injoruar kur kthehesh në shtëpi“.

Shmangni leksionet për partnerin tuaj.

Nëse flisni në një stil që tingëllon si leksion, ju mund ta bëni partnerin të dëshirojë të ndalojë së dëgjuari atë që po thoni.

Kjo mund të bëjë që ju të ndiheni të injoruar dhe të padëgjuar, dhe partneri mund të duket sikur po vepron si një fëmijë.

Por të jesh “shefi“, “mësuesi“, ose “profesori” në marrëdhënien tuaj nuk do t’ju ndihmojë aspak. Thjesht do të bëjë të kundërtën dhe do të sjellë pakënaqësi.

Pra, në vend që të tingëllojë sikur po i jepni leksione partnerit, shpjegoni qartë pyetjet ose shqetësimet tuaja. Lërini të flasin dhe mos supozoni se i dini të gjitha përgjigjet. Dëgjoni partnerin me mendje dhe zemër të hapur dhe ai do të dëgjojë me gatishmëri atë që dëshironi të thoni.

(Kosova Sot Online)