Pse s*ksi bëhet më pak i kënaqshëm me kalimin e moshës për gratë?

  • G.G /
  • 17 mars 2021 - 10:50
Pse s*ksi bëhet më pak i kënaqshëm me kalimin e moshës për gratë?

Numri i grave që bëjnë seks rregullisht zvogëlohet me moshën dhe numri i grave që shijojnë seksin pas menopauzës është edhe më i ulët.

Por nëse shumë studime janë përqendruar në faktorët biologjikë, më rrallë është folur për faktorë psiko-socialë që e bëjnë seksin më pak të kënaqshëm, sipas “Health Harvard”.

Seksi më pak i kënaqshëm me moshën: pse?

Një studim i ri në Mbretërinë e Bashkuar, botuar në internet përpiqet të gjejë arsyet.

Nëse arsyet biologjike shpesh janë flluska të nxehta, shqetësime të gjumit, thatësi vaginale dhe marrëdhënie të dhimbshme. Faktorët psiko-socialë përfshijnë shqetësime për imazhin e trupit, vetëbesimin dhe dëshirën e perceptuar, stresin, ndryshimet e humorit dhe problemet e marrëdhënieve.

Arsyet e tjera janë kushtet mjekësore të një partneri dhe mosfunksionimet seksuale të partnerit. Ose problemet shëndetësore fizike të gruas, simptomat që lidhen me menopauzën dhe medikamentet e përshkruara.

Problemet në lidhje, logjistika dhe perceptimi i plakjes kanë kontribuar më shpesh në epshin e ulët. Vetëm 3% e pjesëmarrësve përshkruan përvojat pozitive seksuale. Ndërsa vetëm 6% kërkuan ndihmë mjekësore për probleme seksuale.

“Sfidat në lidhje me shëndetin seksual janë të zakonshme tek gratë“, kështu thotë Dr. Stephanie Faubion, drejtore mjekësore e “NAMS”. “Për më tepër, problemet që lidhen me menopauzën si thatësira vaginale dhe dhimbja seksuale, janë identifikuar si probleme që ndikojnë në funksionin seksual. Megjithatë, disa gra kërkojnë trajtim për këto probleme, me gjithë disponueshmërinë e terapive efektive“.

Me pak fjalë, problemi i frekuencës më të ulët të marrëdhënieve seksuale mund të ketë shumë zgjidhje. Por është e rëndësishme të filloni të flisni për këtë me ekspertët. Dhe jo të hiqni dorë nga kënaqësia seksuale. Në këtë kuptim, disa lexime që thyejnë tabu mund të jenë të dobishme!

(Kosova Sot Online)