Katër ligjet e tërheqjes në marrëdhëniet e dashurisë

  • E.K /
  • 04 gusht 2021 - 11:47
Katër ligjet e tërheqjes në marrëdhëniet e dashurisë

Ekziston një gjë e tillë si ligjet e tërheqjes në marrëdhëniet e dashurisë. Ky fakt sugjeron që mënyra se si lidheni me një person të veçantë nuk është gjithmonë një rastësi. Kjo është për shkak se disa të dhëna të vogla të tilla si bashkëpunimi mund t’ju shtyjnë të ndiheni të tërhequr nga një person, por jo nga një tjetër. Këto të dhëna mund të jenë biologjike, sociale, emocionale dhe madje edhe të pavetëdijshme. Të gjitha ato bëhen “dashuri”.

Që nga ajo kohë, shkenca psikologjike është përpjekur të kuptojë misterin e tërheqjes njerëzore. Ju do të kishit marrë një perspektivë disi reduktuese nëse kufizoheni në shpjegimin e pasionit dhe tërheqjes me hormone, neurotransmetues dhe kimi. Në një farë mënyre, të gjithë kanë ndjenjën se ka “diçka tjetër”.

Helen Fisher, një antropologe, biologe dhe autoritet në marrëdhëniet afektive, thekson se të biesh në dashuri është rrallë një zgjedhje personale në librin e saj ‘Pse duam, natyra dhe kimia e dashurisë romantike’. Kjo sepse njerëz të caktuar thjesht krijojnë një përshtypje dhe ju nuk e dini pse. Kështu, ingranazhet e tërheqjes fillojnë të lëvizin pa e kuptuar as vetë.

Siç mund ta shihni, është disi e vështirë për fushën e shkencës të japë një shpjegim të vetëm se si lind dashuria. Kjo është arsyeja pse është e zakonshme të përdorësh një sërë ligjesh që ofrojnë një ligjërim, një origjinë dhe një përkufizim të misterit të tërheqjes njerëzore nga perspektiva e tyre e veçantë.

“Ne nuk mund të vendosim të duam. Ne nuk mund të detyrojmë askënd të na dojë. Nuk ka asnjë recetë sekrete, vetëm vetë-dashuria. Dhe ne jemi në mëshirën e saj; nuk mund të bëjmë asgjë”. -Nina George-

Katër ligjet e tërheqjes në marrëdhëniet e dashurisë

Këto ligje u përgjigjen parimeve shoqërore, biologjike dhe antropologjike. Në fakt, një mënyrë e mirë për të kuptuar misterin e dashurisë është ta shohësh atë nga këndvështrime të ndryshme. Një në të cilin disa mund të duken më të saktë se të tjerët, por të gjithë ofrojnë një vizion global mjaft interesant.

Bota e psikologjisë tani po merr parasysh vizione të tjera përtej këndvështrimit të neuroshkencës. Kështu, studime të tilla si ajo e Dr. Vanessa J. Bonhs nga Free University of Berlin zbulojnë se mund të kuptohet mekanizmi i tërheqjes seksuale përmes neurokimisë. Sidoqoftë, nuk mund të shpjegojë gjithçka në lidhje me të. Këtu janë bazat për katër ligjet e tërheqjes në marrëdhëniet e dashurisë.

Ligji i personalitetit

Ka mënyra për të qenë, shprehur dhe sjell tërheqjen, ky është një parim i pamohueshëm. Disa thonë se bukuria është në syrin e shikuesit. Kështu, njerëz të caktuar ju mashtrojnë për arsye specifike. Karakteristikat si inteligjenca, afërsia, arti i të diturit të lidhjes përmes dialogut, ngrohtësisë dhe zgjuarsisë, ndër të tjera, janë faktorë që mund ta bëjnë një person të dashurohet.

Ligji i afërsisë

Ky mund të duket si më i thjeshti midis ligjeve të tërheqjes në marrëdhëniet e dashurisë, por është po aq i rëndësishëm. Qeniet njerëzore ndajnë hapësira të përbashkëta për shumë orë në ditë në shkollë, punë, palestra, ndërtesa të komunitetit, etj. Ju ndërveproni me një grup të caktuar njerëzish, pavarësisht nëse dëshironi apo jo. Është atje ku lindin shumica e marrëdhënieve dhe gradualisht bëhen më kuptimplota dhe intime. Shumë njerëz fillojnë marrëdhënie pas shumë vitesh bashkëveprimi si shokë klase ose bashkëpunëtorë. Kështu, sipas këtij parimi është e zakonshme të bësh partner dikë që është çdo ditë afër jush.

Ligji i ngjashmërisë

A është e vërtetë që të kundërtat tërheqin? Është! Epo, kjo ndodh shpesh. Sidoqoftë, sipas studimeve shkencore, është më e zakonshme të ndieni tërheqje për ata njerëz me të cilët ndani interesa të përbashkëta. Prandaj, siç mund ta imagjinoni, është gjithmonë ngushëlluese të gjesh dikë që ndan ato pasione unike me ty, dikë që pajtohet me vlerat e tua dhe harmonizohet me shumë nga qëllimet, ëndrrat dhe dëshirat e tua.

Një nga ligjet e tërheqjes është pamja fizike

Të gjithë e dinë që pamja fizike është thelbësore. Sidoqoftë, ka një nuancë që ia vlen të merret parasysh. Kjo sepse njerëzit shpesh mendojnë se u përkasin atyre që kënaqin syrin e tyre. Sidoqoftë, ata nuk e kuptojnë që njerëzit kanë tipare të ngjashme me ato të tyre.

Prandaj, zakonisht ka një homogjenitet të caktuar mesatarisht, pavarësisht nga fakti se ka shumë çifte me ndryshime të dukshme fizike (gjatësi të ndryshme, nivele tërheqësie, gara, etj.). Kështu, sipas kësaj teorie, njerëzit kërkojnë ose tërhiqen nga ata me një përbërës të njohur. Me fjalë të tjera, dikush që është disi në harmoni.

Ju mund ose nuk jeni dakord me këto ligje tërheqëse në marrëdhëniet e dashurisë. Sidoqoftë, shumica prej jush ka shumë të ngjarë t’i keni përjetuar ato në një farë mase. Shikoni ata që i mbani afër dhe vini re se si personaliteti i tyre shpesh është më joshës sesa pamja e tyre fizike.

Sido që të jetë dhe pavarësisht nga fakti që shkencëtarët gjithmonë përpiqen të gjejnë një shpjegim objektiv për çdo përvojë njerëzore, mund të thuhet se universi i tërheqjes vazhdon të tërheqë linja që ndoshta vetëm poetët dhe artistët mund t’i përcaktojnë.

(Kosova Sot Online)