Të bësh thashetheme ndihmon për të pasur një shoqëri të mirë dhe ja pse

  • E.K /
  • 17 May 2022 - 08:52
Të bësh thashetheme ndihmon për të pasur një shoqëri të mirë dhe ja pse

Thashethemet janë diçka që ne e lidhim me njerëz ziliqarë që janë xhelozë ndaj të tjerëve dhe u pëlqen të përhapin fjalë. Pavarësisht nëse është duke diskutuar për pamjen e dikujt apo për fatkeqësitë e tyre, ne e shohim atë si diçka negative. Por në realitet, nuk është aq e keqe sa mendojmë, madje kjo gjë mund të na sjellë dobi.

1.Thashethemet nuk duhet të jenë negative.Kur mendojmë për thashethemet, shumica prej nesh ndoshta mendojnë për bisedat e mbeturinave dhe përhapjen e thashethemeve. Megjithatë, rreth 14% e bisedave tona të përditshme përbëhen nga  thashetheme , dhe shumicën e kohës janë neutrale dhe jo pozitive apo negative, sugjeron një studim.

2.Thashethemet madje mund të jenë të dobishme.Hulumtimet sugjerojnë se thashethemet mund të na ndihmojnë të ndërtojmë lidhje sociale dhe të mësojmë përmes përvojave të njerëzve të tjerë. Kur ndajmë informacione të rëndësishme për veten ose njerëzit e tjerë me njëri-tjetrin, kjo mund të ndihet e dobishme dhe të na ndihmojë të ndërtojmë besim dhe lidhje më të forta.

Ajo që diskutojmë mund të ndikojë gjithashtu në sjelljen tonë në të ardhmen. Kur krahasojmë përshtypjet tona për njerëzit e tjerë, mund të na ndihmojë të kuptojmë më mirë ndjenjat tona dhe gjithashtu të përcaktojmë se çfarë lloj sjelljeje është dhe nuk është e pranueshme. Thashethemet gjithashtu mund të nxisin bashkëpunimin.

3.Studiuesit krijuan një lojë për të testuar meritat e thashethemeve.Studiuesit vendosën të zbulojnë më shumë se përse njerëzit bëjnë thashetheme dhe çfarë qëllimi i shërben, dhe krijuan një lojë online. Në të, pjesëmarrësit luajtën 10 raunde së bashku në grupe me 6 persona. Në çdo raund, atyre iu dhanë 100 pikë dhe ata mund t’i mbanin paratë për vete ose të investonin një pjesë të tyre në një fond grupi. Kjo shumë u shumëzua me 1.5 dhe u nda në mënyrë të barabartë midis lojtarëve.

Ndonjëherë pjesëmarrësit mund të shihnin vetëm se çfarë po bënin disa lojtarë të tjerë, dhe jo të gjithë mund ta bënin këtë. Në këto raunde, ata u lejuan të bisedonin privatisht me një anëtar tjetër të grupit. Ashtu si ne nuk mund të mësojmë gjithmonë për sjelljen e dikujt në jetën reale, pjesëmarrësit duhej të mbështeteshin në informacionin që anëtarët e tjerë të grupit ndanin privatisht me ta në grup. Ky informacion do t’i ndihmonte ata të vendosnin nëse dëshironin të luanin përsëri së bashku.

Kjo lloj loje njihet si lojë e mallrave publike. Zakonisht, lojtarët kontribuojnë më pak me kalimin e kohës në lojëra të tilla. Megjithatë, në këtë lojë, nëse pjesëmarrësit lejoheshin të komunikonin me njëri-tjetrin, bashkëpunimi do të binte më pak me kalimin e kohës. Rezultatet treguan gjithashtu se lojtarët që bisedonin me njëri-tjetrin ndiheshin më të lidhur me njëri-tjetrin.

Kjo dëshmon se thashethemet janë në fakt një pjesë e rëndësishme e jetës sonë që mund të na ndihmojë të ndërtojmë lidhje shoqërore dhe madje të promovojmë bashkëpunimin.

(Kosova Sot Online)