Pse duhet t’u mësojmë djemve të jenë të butë me vajzat

  • A.P /
  • 23 September 2022 - 14:47
Pse duhet t’u mësojmë djemve të jenë të butë me vajzat

Ne i kujtojmë vajzave në shtëpi që të mos harrojnë të jenë të sigurta kur janë jashtë, të mos ecin në shtëpi në errësirë, për t’u siguruar që të mos i heqin sytë nga pija e tyre në bar, dhe të mos veshin veshje “provokuese” edhe pse e dimë se nuk e ka fajin veshja!

Natyrisht, ne duam që motrat, vajzat dhe miqtë tanë të jenë të sigurta kudo që shkojnë.
Por ne nuk duhet t’i lëmë vajzat e reja të rriten në këtë mënyrë.

Ne nuk duhet t’u mësojmë atyre se kështu janë gjërat dhe thjesht të mësohen me këtë jetë më shpejt se sa vonë.

Ne duhet t’i mësojmë djemtë të mos përdhunojnë.
Pse ende nuk po e bëjmë këtë?
Ne vazhdimisht flasim me vajzat sikur përgjegjësia bie mbi to për t’u siguruar që ato të parandalohen nga sulmi, por kurrë, kurrë nuk kemi biseduar publikisht me djemtë se çfarë sjellje është e pranueshme ose e papranueshme kur bëhet fjalë për mënyrën se si ata ndërveprojnë dhe trajtojnë gratë.
Ne i bëjmë vajzat të mendojnë se është barra e tyre për të mbajtur dhe se nëse diçka e tmerrshme u ndodh atyre është mbi to sepse ato patën një gabim momental në gjykim dhe thjesht nuk ishin mjaft të kujdesshme.

Ne harrojmë sepse jemi rritur për t’i parë të gjithë njerëzit si grabitqarë dhe se duhet të jemi në roje të vazhdueshme jo vetëm nga trupi, por edhe nga zemrat tona.

Ne harrojmë, sepse jemi rritur për t’i parë të gjithë njerëzit si grabitqarë dhe se duhet të jemi në roje të vazhdueshme jo vetëm nga trupi, por edhe nga zemrat tona.

Nëse kthehi në ditët e shkollës së mesme, sa gjëra të kota kemi mësuar atje që shkonin drejt në njërin vesh dhe dilnin nga tjetri dhe nuk ju kanë ndihmuar asnjëherë në lundrimin në jetën tuaj të rritur?

Pse nuk fillojnë të na mësojnë gjëra thelbësore, gjëra që do të na ndihmojnë në jetën tonë të ardhshme në botën reale? Si ta trajtojmë njëri-tjetrin me respekt,si të jesh një person i mirë,si të duash dikë,si të rregulloni një zemër të thyer,si të jesh një prind i mirë?
Si të jesh një mashkull i mirë për femrën?
Uluni dhe flisni me djemtë,gjithmonë,pa përtesë,ashtu siç ndër shekuj mësuam vajzat të jenë “të mbara” ,mësoni djemtë mos lëndojnë një femër...

(Kosova Sot Online)