Xhamia e tretë më e shenjtë, u dogj në të njëjtën natë me katedralen Notre Dame

  • 22 prill 2019 - 09:38
Xhamia e tretë më e shenjtë, u dogj në të njëjtën natë me katedralen Notre Dame

Në qytetin e vjetër të Jerusalemit, shpërtheu në të njëjtën natë tragjike,  në një nga vendet më të famshme të Evropës. E njëjta gjë ndodhi edhe në qytetin e Francës në Paris, me djegien e katedrales ‘Notre Dame‘, shkruan ‘DailyStar‘.

Skeda e incidentit, u shfaq duke treguar flakën e cila dilte nga katedralja ‘NotreDame‘. E njëjta gjë ndodhi vite më parë, kur mori flakë Xhamia e tretë më e shenjtë e fesë Islame.

Xhamia është e çmuar për miliona myslimanë/Për fat të mirë, zjarri i Xhamisë nuk shkaktoi dëme të mëdha, por kjo rrezikoi një pjesë të vjetër 2.000 vjeç e cila mori flakë.

Raportet fillestare, sugjeronin se incidenti ishte shkaktuar nga një gabim elektrik, por të tjerët pohonin se fëmijët duke luajtur mund të ishin përgjegjës. Zjarri u shkaktua në ‘Dhomën e Lutjeve të Marwanit’, të njohur gjithashtu si ‘Stallat e Solomonit‘, njofton agjencia e lajmeve ‘Wafa‘.

Zonë e rëndësishme për hebrenjtë, myslimanët dhe të krishterët/Salla historike, mendohet se është ndërtuar nga mbreti ‘Herod‘, i cili thuhet se ka qenë mbret i ‘Judesë‘ kur ‘Jezusi‘ lindi. Xhamia u ndërtua në majë të malit të tempullit, i njohur si ‘Haram esh-Sharif‘ në Islam, dhe gjithashtu përmban kupolën e shkëmbit.

Muslimanët, besojnë se Muhamedi u transportua nga ‘Xhamia e Shenjtë në Mekë Aksa‘.Pranë janë vende historike të rëndësishme në judaizëm dhe krishterim, duke përfshirë ‘Tempullin e Dytë‘, vendi më i shenjtë në judaizëm. Zona ka siguri të madhe, dhe ka qenë në qendër të shumicës së konfliktit palestinez-izraelit në vazhdim.

Agjencia e lajmeve të Palestinës, njoftoi se zyra e presidentit palestinez Mahmoud Abbas shprehu keqardhjen e tij të thellë të hënën mbi zjarrin që shpërtheu në katedralen historike të ‘Notre Dame‘, në qendër të kryeqytetit francez të Parisit, që shkaktoi rrëzimin e kullës së katedrales. Presideti shtoi: “Presidenca konfirmoi solidaritetin dhe simpatinë e saj me miqtë tanë në Francë lidhur me këtë incident“.

(Kosova Sot)