Ambasadori i SHBA-së në Beograd: Taksa nuk është e dobishme, për kufijtë vendosin Kosova dhe Serbia

  • 23 qershor 2019 - 11:32
Ambasadori i SHBA-së në Beograd: Taksa nuk është e dobishme, për kufijtë vendosin Kosova dhe Serbia

SHBA-të nuk do ta udhëheqin procesin e dialogut Kosovë- Serbi, është punë e bashkimit Evropian, por ne do të jemi atje për të ndihmuar sa më shumë që të mundemi, ka thënë ambasadori i SHBA-së në Beograd, Kyle Scott në një intervistë për Fonet.

Ai ka thënë se kjo është një kohë e mirë për negociata, në mënyrë që të arrihet marrëveshja dhe normalizimi i marrëdhënieve ndërmjet dy palëve.

“Cila do të jetë marrëveshja, nuk e dimë ende”, tha Scot, duke theksuar se SHBA mbështet BE-në në këtë proces. Sipas tij, “çdo zgjidhje e përhershme duhet të vijë nga negociatorët, domethënë nga Beogradi dhe Prishtina”.

“Bashkësia ndërkombëtare nuk mund të thotë një gjë apo tjetrën dhe ajo të zbatohet, ajo duhet të jetë nga Serbia dhe Kosova. Duhet të ketë diçka që është e përhershme, e cila mund të adresohet, dhe jo ndonjë ide jo bindëse, “shpjegoi Scott.

Zgjidhja duhet t’i japë stabilitet rajonit dhe të mos e bëjë rajonin të paqëndrueshëm, tha ai.

“Por themi se jemi të hapur ndaj zgjidhjes dhe jemi të hapur për të parë se çfarë lloj marrëveshjeje do të arrihet midis Beogradit dhe Prishtinës dhe ne e dimë se nuk do të ketë marrëveshje nëse nuk ka negociata”, tha Scott.

Sipas tij, “nuk ka pasur një konflikt të ngrirë për momentin, por bisedimet. Kështu që ne duhet të gjejmë një mënyrë për tu kthyer në bisedime. Ne mendojmë se taksa nuk janë të dobishme në këtë situatë dhe duhet të gjejnë një mënyrë për të shkuar për atë që ne po flasim për problemet,” tha Scott.

I pyetur për ndarjen e mundshme, ai u përgjigj se ai “nuk e di” se sa kjo zgjidhje është realiste.

“Ne gjithashtu e dimë se presidenti vetë, Vucic thotë se kjo nuk është reale dhe nuk është e pranueshme për Serbinë dhe lidershipi i Kosovës thotë se dhe për ta kjo nuk është e pranueshme”, kujton Scott.

“Ne kurrë nuk kemi shprehur këtë lloj të zgjidhjes, sepse, siç kemi thënë, ne mendojmë se duhet të ketë bisedime mes Kosovës dhe Serbisë”, tha ambasadori amerikan dhe rikujtoi se Kosova për SHBA është shtet i pavarur. Dy vende të pavarura mund të vendosin për kufirin midis tyre. Në qoftë se kjo është pjesë e zgjidhjes, ne nuk themi se ne jemi kundër, por për momentin nuk është plan realist”,është shprehur Scott.

(Kosova Sot Online)