Skocia arrin shkallën më të lartë të vdekjeve nga droga

  • 16 korrik 2019 - 15:25
Skocia arrin shkallën më të lartë të vdekjeve nga droga

Numri i vdekjeve të lidhur me drogën në Skoci u rrit në 1,187 nga viti i kaluar sipas statistikave zyrtare.

Shifra është 27% më e lartë se një vit më parë, dhe më i larti që nga regjistrimet e fillimit të viti 1996.

Do të thotë se në Skoci ka pasur më shumë vdekje në lidhje me drogën, krahasuar me 1,136 vdekje specifike për alkoolin, shkruan bbc.

Dhe shkalla e vdekjes së drogës në vend është gati tre herë më e madhe se ajo e Britanisë së Madhe, dhe është më e lartë se ajo e raportuar për çdo vend tjetër të BE.

Shifrat e fundit gjithashtu nënkuptojnë se Skocia ka një normë më të lartë të vdekjeve nga dorga , sesa ajo e raportuar për SHBA-në, e cila mendohet të jetë shkalla më e lartë në botë.

Ka pasur më shumë se 70,000 vdekje të drogës në SHBA në vitin 2017, por norma prej 217 për milion e popullsisë tani është më e ulët se shkalla e Skocisë (218).

Në vitin 2017 kishte 3,756 vdekje në lidhje me helmimin e drogës në Angli dhe Uells, një normë prej 66 vdekjesh për milion.

Megjithatë, vendet ndryshojnë në mënyrën se si janë regjistruar vdekjet dhe mund të ketë nën-raportime në disa raste, transmeton Indeksonline.

Çfarë tregojnë shifrat skocez?

Statistikat e publikuara nga National Records of Scotland tregojnë se gati tre të katërtat – 72% – të atyre që vdiqën vitin e kaluar ishin meshkuj.

Shumica dërrmuese e vdekjeve të lidhura me drogën – 1.021 – përfshinin heroinë, por një përqindje e madhe – 792 – kishin marrë edhe pilula të tilla si diazepam dhe etizolam.

(Kosova Sot Online)