“Pakoja bombë” për Serbinë: 10 mld dollarë, avionë dhe anëtarësim në BE në këmbim të njohjes së Kosovës

  • 07 shtator 2019 - 08:08
“Pakoja bombë” për Serbinë: 10 mld dollarë, avionë dhe anëtarësim në BE në këmbim të njohjes së Kosovës

Shtetet e Bashkuara e kanë deklaruar qartazi tashmë se kryefjala e politikës së tyre të jashtme në rajonin e Ballkanit Perëndimor është rinisja e dialogut Kosovë-Serbi dhe konkretizimi i një marrëveshje me njohjen e ndërsjelltë.

Mediat serbe sot gjerësisht kanë shkruar për një “ofertë të pahijshme” siç e cilësojnë ato, nga Presidenti Donald Trump për Serbinë në mënyrë që të tërheqë autoritetet e Beogradit që të njohin sa më shpejt shtetin e Kosovës.

Ky plan, sipas burimeve diplomatike të mirëinformuara, nënkupton që Serbia do të marrë nga SHBA një shumë prej 10 miliardë dollarëve, 14 avionë luftarakë F-16 si dhe anëtarësimin ne Bashkimin Europian deri në vitin 2024.

Përveç miliardave, avionëve të fuqishëm dhe integrimit të përshpejtuar evropian, Uashingtoni është gjithashtu i gatshëm të garantojë me shkrim lidhjet speciale të Serbisë dhe Republikës Srpska.

Plani i Marshall

Sipas burimeve, Presidenti Trump ka vendosur të zgjidhë krizën e Kosovës deri në mesin e vitit të ardhshëm.

Trump doli me idenë për t’i ofruar Serbisë diçka si Plani Marshall për Gjermaninë pas Luftës së Dytë Botërore. Kjo do të kërkonte investime prej 10 miliardë dollarësh kryesisht për projekte të infrastrukturës, një skuadër prej 14 avionësh F-16, por gjithashtu do të përshpejtonte ndjeshëm integrimin evropian. Kjo do të thotë që Serbia mund të hyjë në siguri në BE deri në vitin 2024. Përveç parave dhe avionëve, Trump është gjithashtu i gatshëm të garantojë me shkrim lidhjet speciale midis Serbisë dhe Republikës Srpska – raporton një burrë tjetër nga Ambasada e madhe Perëndimore, i cili insistoi të mbetet anonimat.

Ky burim shton se oferta e Trump do të sillet në Beograd nga Matthew Palmer.

– Palmerit iu dha një detyrë e veçantë për t’ia përcjellë këtë ofertë në detaje autoriteteve të Beogradit. Dhe jo vetëm për ta paraqitur atë, por edhe për të bindur shtetarët serbë se oferta është më shumë se bujare dhe se ata duhet ta pranojnë atë.

Dhe ndërsa asnjë nga zyrtarët e qeverisë nuk dëshironte të komentonte zyrtarisht gjetjet, historiani dhe analisti Sasa Adamoviç thotë se kjo informatë, nëse është e saktë, është lëshimi i një tullumbaceje provë për të parë reagimin e opinionit publik serb.

– Nga ana tjetër, do të jetë interesante të shihet se kush merret me ofertën thelbësisht të pasjellshme. Propozimet e këtij lloji, nëse janë zyrtare, nuk duhet të merren parasysh. Ndërsa porosit: “Le të kemi kujdes se Ai është më i madhi edhe kur Ai sjell dhurata …”

Serbët në provën e madhe

Gjenerali Vladimir Lazareviç vlerëson se populli serb, sjellja e tyre, padyshim që po testohet këto ditë; mendja dhe arsyeja kolektive.

– “Testi është kujtesa jonë historike dhe aftësia jonë për të zotëruar dhe ruajtur vendin. Nuk përjashtohet mundësia që të ketë “oferta” të reja në ditët dhe javët në vijim. Ndërsa për sa i përket garancisë, amerikanët duhet të pyeten, a nuk është garanci Rezoluta 1244? Prandaj, arsyeja, dinjiteti dhe përgjegjësia duhet të ruhen”, përfundon Lazareviç.

(Kosova Sot Online)