Senati Amerikan pranon projektligjin për gjenocidin armen

  • 12 dhjetor 2019 - 22:21
Senati Amerikan pranon projektligjin për gjenocidin armen

Senati i SHBA-së ka pranuar një projektligj i cili i quan “gjenocid” ngjarjet armene të vitit 1915.

Projektligji i votuar sot ishte paraqitur nga senatorit Demokrat Bob Menendez dhe senatori Republikan Ted Cruz.

Në seancën plenare të Senatit të mbajtur për projektrezolutën, asnjë nga senatorët nuk e kundërshtoi votimin.

Projektligji, i cili paraqet një rregullim që pasqyron opinionin e Senatit lidhur me këtë çështje, nuk përmban obligim ligjor.

Më herët, votimi i projektligjit ishte bllokuar nga senatorët Lindsey Graham dhe David Perdue.

Më 29 tetor, Dhoma e Përfaqësuesve me 405 vota për dhe 11 kundër votoi në favor të një projektrezolute që i njihte si “gjenocid” ngjarjet e vitit 1915.

Qëndrimi i Turqisë është se vdekja e armenëve në Anadollin lindor në vitin 1915 ndodhi kur disa morën anën me rusët pushtues dhe u rebeluan kundër forcave osmane. Një zhvendosje e mëvonshme e armenëve rezultoi në viktima të shumta.

Ankaraja nuk e pranon gjenocidin e pretenduar, por pranon se pati viktima nga të dyja palët gjatë ngjarjeve të Luftës së Parë Botëorore.

Turqia kundërshton paraqitjen e incidenteve si “gjenocid”, por ngjarjet e vitit 1915 i përshkruan si një tragjedi për të dyja palët.

Ankaraja në mënyrë të përsëritur ka propozuar krijimin e një komisioni të përbashkët të historianëve nga Turqia dhe Armenia, si dhe të ekspertëve ndërkombëtarë për të trajtuar këtë çështje.

(Kosova Sot Online)