Kantonet zvicerane ashpërsojnë masat

  • G.G /
  • 03 nëntor 2020 - 14:37
Kantonet zvicerane ashpërsojnë masat

Javën e kaluar qeveria zvicerane njoftoi kufizimet e reja Covid-19 që u zbatuan më 29 tetor.

Ndërsa bllokimi nuk është pjesë e masave të reja, maskat tani duhet të mbahen jashtë në të gjitha zonat urbane ku “përqendrimi i njerëzve nuk lejon që të respektohen distancat e nevojshme”.

Ekziston gjithashtu një orar mbyllje në orën 23:00 për bare dhe restorante, mbyllja e klubeve të natës dhe diskotekave, si dhe kufiri i 10 personave për tubime private dhe 50 për ngjarje publike, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Këto masa janë rregulla themelore dhe secili kanton individual mund të zbatojë kufizime të mëtejshme. Me fjalë të tjera, ndërsa kantonet nuk mund të revokojnë ndonjë nga masat federale, ato mund të shtojnë ato të vetat, më kufizuese.

Të dielën, autoritetet e Gjenevës njoftuan një ‘gjysmë-izolim’, nga në 2 nëntori, i cili shkon përtej masave kombëtare të Zvicrës. Ato përfshijnë mbylljen e të gjitha bareve, restoranteve dhe dyqaneve jo-thelbësore në një përpjekje për të frenuar rastet në rritje të koronavirusit.

Duke paralajmëruar që Gjeneva po përjeton një “përkeqësim të rëndë të situatës”, autoritetet kantonale gjithashtu mbyllën institucionet e kohës së lirë si kinematë, muzetë, bibliotekat dhe pishinat.

Njerëzit inkurajohen të largohen nga shtëpitë e tyre vetëm nëse është rreptësisht e nevojshme, megjithëse nuk ka ndalime ligjore për lëvizje.

Dhe ndryshe nga bllokimi në pranverë, shkollat ëdo të qëndrojnë të hapura.

Kantone të tjera gjithashtu po prezantojnë masa që shkojnë përtej atyre të mandatuara në nivelin federal.

Për shembull, në Neuchâtel, vetëm pesë persona lejohen të mblidheshin së bashku privatisht nga e hëna, ndërsa Këshilli Federal autorizon grupe deri në 10.

Jura po kufizon grupet në pesë persona nga 2 nëntori, duke vendosur më shumë kufizime nga e njëjta ditë.

Të gjithë baret, restorantet, muzetë, teatrot, kinematë dhe bibliotekat në kanton do të qëndrojnë të mbyllura deri më 15 nëntor.

Kantoni i Obwalden kufizon ngjarjet publike në 30 persona nga e hëna, krahasuar me 50 në nivelin kombëtar. Vendimi zbatohet për ngjarjet publike brenda dhe jashtë, por jo për asambletë politike. E njëjta masë është tashmë në fuqi në Schwyz.

Në Lucern, sallonet erotike janë të mbyllura dhe maska ëkërkohet në makina për njerëzit që nuk vijnë nga e njëjta shtëpi – masa të cilat gjithashtu tejkalojnë ato të mandatuara në shkallë vendi.

(Kosova Sot Online)