Kryeministri Hoti: Në marrëveshjen e 4 shtatorit nuk ka pasur kushtëzim për të pagjeturit

  • E.K /
  • 19 nëntor 2020 - 11:54
 Kryeministri Hoti: Në marrëveshjen e 4 shtatorit nuk ka pasur kushtëzim për të pagjeturit

Deputetja e VV’së, Saranda Bogujevci në interpelancën e thirrur për kryeministrin Hoti në Kuvendin e Kosovës lidhur me personat e pagjetur ka thënë se në marrëveshjen e 4 shtatorit mes Kosovës dhe Serbisë është bërë trajtim i dëmshëm i temës së të pagjeturve ku është kushtëzuar me personat e zhvendosur.

Kryeministri Hoti në fjalën e tij ka mohuar se në marrëveshje është termi kushtëzim.

“Askund nuk përdoret termi kushtëzim, këtë term nuk mund ta gjeni në marrëveshjen e 4 shtatorit në Uashington. Pika 12 e marrëveshjes specifikon saktë: Të dyja palët zotohen për të identifikuar personat e zhdukur. Nuk ka asnjë të keqe nga këto zotime dhe aty nuk ekziston fjala kushtëzim”, ka thënë Hoti.

Tutje shefi i ekzekutivit ka thënë se nëse do të ketë marrëveshje me Serbinë tema e të pagjeturve do të përfshihet në marrëveshje.

“Nëse do të ketë marrëveshje me Serbinë, pjesë e marrëveshjes do të jetë edhe çështja e të pagjeturve dhe të zhdukurve e cila do të ketë garancë ndërkombëtare”, u shpreh Hoti.

Kryeministri Hoti pranoi se mosdhënia e informacioneve nga ana e Serbisë ka ngadalësuar procesin për të pagjeturit.

“Gjetja e personave të zhdukur gjatë luftës ka pasur ngecje  pasi pala serbe nuk ka  ofruar informacione. Për procesin janë angazhuar edhe mekanizmat ndërkombëtarë dhe për këtë ka pasur edhe ngecjet e veta”, tha Hoti.

(Kosova Sot Online)