Greqia paralajmëron njohjen e Kosovës si shtet?

  • G.G /
  • 24 September 2021 - 09:16
Greqia paralajmëron njohjen e Kosovës si shtet?

Një shkrim i gjatë i analistit grek Vassilis Nedos ka lënë të kuptohet se Greqia tashmë është drejt njohjes së Kosovës si shtet i pavarur.

Kështu të paktën thuhet mes tjerash në këtë tekst tek i cili autori ka përmbledhur të gjitha ngjarjet dhe vizitat mes Greqisë e Kosovës, të cilat në fund sipas tij do të përmbyllen me njohje nga ana e Athinës.

Ky është teksti i përkthyer nga mediumi grek të cilin e ka publikuar autori Vassilis Nedos

Një zhvillim i rëndësishëm është intensifikimi i kontakteve tona bilaterale politike të nivelit të lartë me Kosovën. Kanë kaluar më shumë se 16 vjet (3 mars 2005) që kur ish -kryeministri Kostas Karamanlis bëri një vizitë të madhe në Kosovë. Ishte vizita e parë dhe fatkeqësisht e fundit e Kryeministrit të Greqisë në një shtet të pavarur - të cilin Greqia nuk e ka njohur - e cila është rreth dy orë larg nga stacioni kufitar i Evzoni.

Ministri i Punëve të Jashtme, z. Dendias, filloi një dialog të nivelit të lartë midis Greqisë dhe Republikës së Kosovës. Në fund të rrugës ndoshta do të ketë njohje. Një zhvillim i tillë, i cili do ta afronte Greqinë me faktorin shqiptar, pa dyshim që do të trondiste primatin e Turqisë. Përmes marrëdhënieve ekskluzive të varura me politikanë të veçantë, ajo ka përqafuar fjalë për fjalë Kosovën.

Në të njëjtën kohë dhe paralelisht me forcimin dhe thellimin e paparë të marrëdhënieve të saj me Serbinë për një dekadë, e cila është duke negociuar në mënyrë të jashtëzakonshme një shkëmbim territoresh dhe një demarkacion të ri të kufijve me një shtet (Kosovën) të cilin nuk e njeh. Eksperimentet ballkanike.

Një deklaratë zyrtare politike e njohjes së Republikës së Kosovës, në aspektin diplomatik, mund të jetë një mundësi e humbur për të siguruar shkëmbime thelbësore dypalëshe. Përtej bekimeve reciproke të pakuptimta të miqve dhe aleatëve. Qasja ime e shprehur publikisht për disa vjet është: sapo të merret vendimi politik për fillimin e procesit të nënshkrimit të një teksti dypalësh ligjërisht detyrues, përkatësisht një Traktati të Miqësisë dhe Bashkëpunimit me Kosovën, i cili më pas do të ratifikohet në dy parlamentet. Prandaj duhet të marrë mbështetje më të gjerë brenda dhe jashtë Parlamentit Grek.

Përmes këtij procesi ligjor të njohjes dhe Paktit reciprokisht të dobishëm me Kosovën, unë besoj se Greqia i siguron më mirë interesat e saj si në planin dypalësh ashtu edhe në atë rajonal, kryesisht në çështjet që na interesojnë, na shqetësojnë dhe na shqetësojnë. Artikuj të veçantë do të trajtojnë propagandën armiqësore, shpengimin, etj. Procedurat e brendshme të ratifikimit të Paktit në Greqi dhe njohja eksplicite e Republikës së Kosovës do të përfundojnë pas përfundimit të procesit të brendshëm të ratifikimit në Kosovë.

Mbi të gjitha, megjithatë, është e përshtatshme që të përfshihet në këtë tekst një referencë e qartë për angazhimin e Prishtinës për të përjashtuar ndryshimin e kufirit (Kosovë) dhe "bashkimin e saj me çdo shtet fqinj ose pjesë të tij" në përputhje me nenin 1 (paragrafët 1 dhe 3 ) të Kushtetutës së tij .. Kjo dispozitë - një element themelor i pavarësisë së saj të kushtëzuar - ka të bëjë sot me përjashtimin e shkëmbimit të territoreve dhe ndryshimin e kufijve me Serbinë, dhe nesër përjashtimin e bashkimit të Kosovës me Shqipërinë.

Prandaj njohja kombinohet me kushtin themelor për rajonin më të gjerë të përjashtimit të një ndryshimi të ri të kufirit, ndarjes dhe shkëmbimit të territoreve (me Serbinë) dhe një bashkimi të mundshëm të ardhshëm (me Shqipërinë). Presidenti serb Aleksandar Vuçiq dhe ish -kryeministri i Kosovës Hashim Thaçi, me mbështetjen e kryeministrit shqiptar Edi Rama, kanë punuar së bashku - me sa duket nga një pikënisje e ndryshme, por me interesa konvergjente - për një Ballkan të ri të rrezikshëm, por të rrezikshëm dhe në shkëmbimin e detyruar të popullsisë.

(Kosova Sot Online)