Si po e pushton Kina oborrin e pasmë të Amerikës

  • A.P /
  • 19 tetor 2021 - 20:25
Si po e pushton Kina oborrin e pasmë të Amerikës

Në pamje të parë, Amerika nuk ka shumë frikë nga marrëveshja e re e Kinës për të përmirësuar rrjetin elektrik të Kubës. Vendet tashmë janë aleatë të fortë përmes udhëheqësve të tyre komunistë, Havana është nën një embargo diplomatike dhe ekonomike nga Uashingtoni, dhe të gjitha përpjekjet për të ndrequr lidhjet mes tyre përfunduan kur Obama u largua nga zyra, shkruan Daily Mail.

Por gërvishtni sipërfaqen dhe ajo që del është një pamje e dominimit ekonomik kinez në oborrin e Amerikës, e cila do të ishte e mjaftueshme për t’i dhënë çdo presidenti netë pa gjumë.

Por gërvishtni sipërfaqen dhe ajo që del është një pamje e dominimit ekonomik kinez në oborrin e Amerikës, e cila do të ishte e mjaftueshme për t’i dhënë çdo presidenti netë pa gjumë.

Në fakt, marrëveshja me Kubën – e nënshkruar këtë javë si pjesë e Iniciativës “Belt and Road” prej triliona dollarësh të Kinës – është vetëm e fundit në një linjë të gjatë huash, marrëveshjesh tregtare, projekte ndërtimi dhe investime të tjera në Amerikën Latine dhe Karaibet që shihet si rritje e Pekinit me muskujt e tij ekonomikë ndërsa forca e Amerikës zbehet.

Që nga viti 2005, tre bankat më të mëdha të investimeve shtetërore të Kinës kanë huazuar rreth 140 miliardë dollarë vendeve në Amerikën Latine për të paguar për gjithçka, nga stacionet e energjisë bërthamore e deri te digat, rrugët deri te hekurudhat, portet dhe rrjetet telefonike

(Kosova Sot Online)