Një dekadë premtime e pritje për liberalizimin e vizave

  • A.P /
  • 23 June 2022 - 22:56
Një dekadë premtime e pritje për liberalizimin e vizave

Gjithçka nisi në vitin 2011.  Në atë kohë, eurodeputetja Ulrike Lunaçek i bënte thirrje Bashkimit Europian që t’i liberalizohen vizitat shtetit më të ri në Evropë.

Disa muaj më pas, raportimet ishin më serioze në këtë drejtim.

Në lidhje me këtë po hartohej edhe një udhërrëfyes dhe sipas komisioneres Cecilia Mallmstrom, dorëzimi i tij tek autoritetet kosovare ishte çështje muajsh.

Dy muaj më pas nisën edhe takimet ndërmjet liderëve kosovarë dhe zyrtarëve të BE-së. Si sot, para 10 vjet e 3 muajsh, këta të fundit i filluan premtimet e njohura tashmë për përkushtimin e Unionit karshi liberalizimit të vizave.

Këto kushte u përmbushën vite më radhë, gjë që iu kumtohej edhe liderëve vendorë, të cilët premtimet ua transmetonin më pas edhe qytetarëve kosovarë.

Përveç kritereve teknike, BE vendosi edhe kriter politik, në këmbim të liberalizimit. U tha se vizat kosovarëve do t’u hiqeshin pas votimit të demarkacionit me Malin e Zi.

Demarkacioni kaloi, por vizat mbetën.

Nga nisja e dialogut për liberalizim me Kosovën ka kaluar më shumë se një dekadë, ndërkaq qytetarët e vendeve fqinje të Kosovës kanë pritur më së shumti tri vjet, që të lëvizin lirshëm në vendet e Zonës Shengen.

(Kosova Sot Online)