BE miraton ligjin për t'i bërë linjat ajrore të paguajnë më shumë për ndotjen

  • A.P /
  • 08 December 2022 - 14:30
BE miraton ligjin për t'i bërë linjat ajrore të paguajnë më shumë për ndotjen

Bashkimi Evropian arriti një ditë në ditët e para për një ligj për të rritur çmimin që linjat ajrore duhet të paguajnë kur ato emetojnë emetimet e dioksidit të karbonit që ngrohin planetin, duke shtuar presionin ndaj sektorit për t'u rritur nga karburantet fosile, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”.

Kjo do të ndryshojë sipas ligjit të ri, i cili do të heqë gradualisht lejet falas deri në vitin 2026. Linjat ajrore do të duhet të paguajnë për lejet e tyre për CO2, duke ofruar një nxitje financiare për ato që të ndotin më pak. Lejet falas do të shkurtohen me një të katërtën në vitin 2024 dhe më pas përgjysmë në vitin 2025.

Njëzet milionë leje pa CO2 do të vihen në dispozicion nga viti 2024 deri në vitin 2030, për linjat ajrore që përdorin karburante të qëndrueshme të aviacionit. Kjo është për t'i kompensuar pjesërisht diferencën e çmimit midis karburanteve të tilla dhe vajgurit të lëndëve djegëse fosile, e cila është shumë më e lirë.

Suncana Glavak, negociatorja kryesore e Parlamentit të BE, tha: "Ne qëndrojmë me sektorin gjatë procesit të tranzicionit të gjelbër".

(Kosova Sot Online)