Përkeqësohet kriza e pronave në Gjermani

  • A.P /
  • 21 May 2024 - 20:38
Përkeqësohet kriza e pronave në Gjermani

Blerësit e huaj përbënin 35% të blerjeve të pasurive të paluajtshme komerciale në tremujorin e parë, transmeton gazeta "Kosova Sot Online".

Investitorët ndërkombëtarë janë duke i anashkaluar marrëveshjet gjermane të pronave, ndërsa kthehen në një treg në krizën e tij më të keqe në një brez, duke thelluar potencialisht plagët në ekonominë më të madhe të Evropës.

Blerësit e huaj përbënin 35% të blerjeve të pasurive të paluajtshme komerciale në tremujorin e parë, tregojnë të dhënat nga BNP Paribas Real Estate.

Kjo është më pak se në çdo vit që nga viti 2013 dhe vjen në sfondin e një rënie prej 70% në vëllimet e shitjeve nga nivelet para pandemisë 2020-2021.

Shifrat e zymta përkojnë me një debat nëse Gjermania është edhe një herë “i sëmuri i Evropës” – një emërtim që iu dha në fund të viteve 1990 ndërsa luftonte me stagnimin ekonomik dhe papunësinë e lartë.

Kombi punoi me vite për ta hequr atë etiketë, por ai është rishfaqur pasi Gjermania e ka hequr veten nga energjia ruse, ngatërrohet në burokraci dhe sheh politikanët e ekstremit të djathtë duke fituar në sondazhe.

Kurt Zech, një nga zhvilluesit më të mëdhenj të Gjermanisë, paralajmëron se tregu do të vazhdojë të luftojë derisa investitorët e huaj të kthehen. Amerikanët duhet të kthehen. Kur Blackstones, Blackrocks, Morgan Stanley-t e kësaj bote dhe Carlyle dhe Apollo të blejnë në tregun gjerman, kjo do të vihet re dhe atëherë të gjithë do ta dimë se tani kemi arritur në fund.

Për vite me radhë, normat e ulëta të interesit, energjia e lirë dhe një ekonomi e fortë mbajtën një bum në të gjithë sektorin gjerman të pronave, i cili kontribuon gjerësisht me 730 miliardë euro (793.51 miliardë dollarë) në vit në ekonominë e vendit, ose afërsisht një të pestën e prodhimit të Gjermanisë.

(Kosova Sot Online)