Ja kush paralajmëron Francën për deficit

  • A.P /
  • 19 June 2024 - 21:20
Ja kush paralajmëron Francën për deficit

Shtatë vende europiane, përfshirë Francën, nuk përmbushin kriteret e deficitit të BE-së, tha sot Komisioni Europian, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”.

Ky veprim, i cili nxit një proces që mund të çojë në gjoba, vjen ndërsa Franca po shkon në një zgjedhje këtë muaj.

Në një deklaratë, Komisioni tha:

Komisioni përgatiti një raport sipas nenit 126(3) të Traktatit për Funksionimin e BE-së (TFEU) për 12 shtete anëtare për të vlerësuar përputhjen e tyre me kriterin e deficitit të Traktatit: Belgjika, Çekia, Estonia, Spanja, Franca, Italia, Hungaria, Malta, Polonia, Sllovenia, Sllovakia dhe Finlanda. Në këtë vlerësim, Komisioni merr parasysh faktorët përkatës të paraqitur nga shtetet anëtare në rast se raporti i tyre i borxhit publik ndaj GDP-së është nën 60% të GDP-së ose deficiti i tyre vlerësohet si “afër” me vlerën e referencës 3% dhe e përkohshme’.

Në dritën e vlerësimit të përfshirë në raport, hapja e një procedure të deficitit të tepruar të bazuar në deficit është e garantuar për shtatë shtete anëtare: Belgjikën, Francën, Italinë, Hungarinë, Maltën, Poloninë dhe Sllovakinë.

Raporti sipas nenit 126(3) është vetëm hapi i parë për hapjen e procedurave të deficitit të tepërt. Në dritën e këtij vlerësimi dhe pas shqyrtimit të opinionit të Komitetit Ekonomik dhe Financiar, Komisioni synon t’i propozojë Këshillit hapjen e procedurave të deficitit të tepërt të bazuar në deficit për këto shtete anëtare në korrik 2024.

Si pjesë e Paketës së Semestrave Europianë të Vjeshtës, për të siguruar konsistencën me rrugën e rregullimit të përcaktuar në planet afatmesme, Komisioni do t’i propozojë Këshillit rekomandime për t’i dhënë fund situatës së deficitit të tepruar.

(Kosova Sot Online)